Izvještaj Godišnje Skupštine USR “Neretva” Mostar za 2007.godinu

Na temelju cl.22 Statuta USR“NERETVA“ Mostar dana 11.03.2008 u 18h održalo je Godišnju Izvjestiteljsku Skupštinu.Na skupštini je prisustvovalo 30 delegata te više gostiju ,clanova i simpatizera Udruge.Obzirom da Udruga nije bila u mogucnosti formirati sekcije delegati su birani na regionalnoj pripadnosti od provjerenih sportskih ribolovaca unutar clanstva iz svakog mjesta duž naših voda te samog grada a koji ce predstavljati osnovu za formiranje sekcija u tekucoj godini.
Nakon usvojenog dnevnog reda, radnih tijela skupštine te verifikacije delegata, predsjednik Udruge Josip Praljak je podnio izvješce o radu i finansijskom poslovanju USR „NERETVA“ za 2007 god.
Uvidom u poslovne knjige i revizijom poslovanja za 2007 god. Nadzorni Odbor nije uvidio nikakve nepravilnosti te rad i odluke Upravnog Odbora ocijenio kao vrlo uspješne.cinjenica da je USR „NERETVA“ u 2007 god. ušlo sa 28.000.km dugovanja a sezonu zavrsilo sa svim izmirenim obvezama i pozitivnim saldom na racunu govori o velikom zalaganju i domacinskom odnosu unutar Udruge.
Posebno se istakao rad Komisije za

zaštitu i unapredjenje ribljeg fonda ,koja je svojim aktivnostima potpuno suzbila sve vrste krivolova na našim vodama .U suradnji sa MUP-om i volonterima provedeno je više akcija na suzbijanju krivolova što je rezultiralo oduzimanjem 11 komada mreža, 1 podvodne puške, 39 komada štapova i rola te druge opreme.Protiv pocinitelja je podnešeno ukupno 59 prekršajnih prijava koje su tek ovih dana procesuirane i prve novcane kazne vec pristižu na adrese krivolovaca!!!
U tekucoj godini u planu je intezivnije vršiti nadzor voda i pospješiti suradnju sa državnim i županijskim inspekcijskim službama te Udrugama sa kojim djelimo vode .Posebna pozornost obratit ce se na ekologiju i zaštitu endemskih vrsta riba mekousne pastrve i Neretvanske glavatice prije svega kroz kontrolu ribara od strane ribocuvara, odnosno poštivanje kolicine i min. mjere ulova.Takodje je u planu izgradnja natjecateljske staze na akumulaciji HE Mostar i organizacija „Male škole ribolova” kroz koju bi ukljucili mladje populacije u ovaj vid sportskog ribolova.U planu je i uredjenje i cišcenje obale i ribarskih staza te izgradnja omorišta za ribare.
Upravni odbor na celu sa predsjednikom Josipom Praljkom ovom prilikom se zahvaljuje svim clanovima Komisija, Nadzornog odbora i Suda casti kao i svim clanovima i simpatizerima USR „NERETVA“ Mostar koji su na bilo koji nacin doprinjeli stvaranju pozitivne atmosfere i razvijanju pravog duha i lika sportskog ribolovca, što je trajna garancija ocuvanju naših voda i ribarske tradicije.
Odluke Skupštine USR“NERETVA“ Mostar
1.Komisija za poribljavanje u suradnji sa komisijom za zaštitu ribljeg fonda iznjela je prijedlog o zabrani ribolova na pojedinim lokalitetima a koje je skupština jednoglasno prihvatila tako da su punovažne i u skladu sa Statutom.
Trajna zabrana ribolova: (prema cl.46 zakona o slatkovodnom ribarstvu)
• Rijeka Neretva od brane HE Salakovac nizvodno u dužini od 300m
• Rijeka Neretva od brane HE Mostar nizvodno u dužini od 300m
• Rijeka Neretva na lokalitetu Skakala u dužini od 150m
Privremena zabrana ribolova u trajanju od 1 god.:
• Rijeka Neretva lokalitet od mosta na Bunskom kanalu nizvodno u dužini od 250m.
Poseban režim ribolova na rijeci Buni:
• Ribolov na rijeci Buni dozvoljen je subotom ,nedjeljom i srijedom te državnim praznicima.
• Ribolov na rijeci Buni dozvoljen je samo na vještacke varalice i površinske mušice, Flyfishing, a strogo je zabranjen lov na prirodne mamce i podvodne mušice.
Sva mjesta koja podliježu posebnim režimima bice obilježena odgovarajucim tablama
2.Usvojen je „pravilnik o radu Suda casti“ na osnovu kojeg ce se sankcionisati naši clanovi koji se ne ponašaju u skladu Statuta USR „NERETVA“ i zakona o slatkovodnom ribarstvu.
3.U cilju zaštite endemskih vrsta ribe te brojnog clanstva i velikog pritiska na rijeku Neretvu broj izlazaka na vodu tj. Kupona smanjen je sa 40 na 30 a samim tim i cijena dozvole.
Sve odluke skupštine donesene su jednoglasno i u skladu sa Statutom .
Uvid u rad i poslovanje USR „NERETVA“ Mostar za 2007 god.te plan rada za 2008 je na raspolaganju svim našim clanovima u prostorijama Udruge!!
Predsjednik USR „NERETVA“ Josip Praljak

Pročitajte i:   Poziv na Otvoreno prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak za osobe sa invaliditetom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.