Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Vijest iz SRD “Zalomka” iz Nevesinja

Nedavno sam dobio prvi mail od naših kolega iz Nevesinja, koji pokušavaju pokrenuti stvari “sa mrtve tacke” u svom Udruženju.Situacija kakva jeste u cijeloj državi, možda i nedovoljno inicijative i sluha u organizaciji samih clanova u ovom Udruženju a koji su prije bili u Upravnim odborima i na mjestima odakle su trebale polaziti inicijative, slaba podrška privrednih subjekata i lokalnih organa uprave, dovelo je ovo Udruženje na “niske grane”.Medjutim, okupila se ekipa entuzijasta, ljudi koji žele da krenu od “nule” i poprave stanje.
Ovo je postala vec ucestala praksa, malo po malo, dolaze neki novi ljudi, sa novim idejama, sa pozitivinim idejama gdje se sve više i više misli na globalno i to je više nego dobro.
Procitajte njihov mail, ovim momcima treba dati podršku i pomoci.

Poštovani!Dana 08.05.2008.godine održana je druga redovna godišnja skupština S.R.D.”Zalomka” Nevesinje.Skupština je održana zbog mnogih problema koji su zadesili ovo društvo a neki od njih su obnavljanje uništenog ribljeg fonda, finansijska konsolidacija društva, usvajanje kodeksa ponašanja clanova S.R.D.”Zalomka” kao i pravilnika o radu i organizaciji ribocuvarske službe te izbor novog predsjednika Upravnog odbora S.R.D.”Zalomka” pošto je dosadašnji gosp.Zubac Mladen, zbog zdravstvenih problema podnio ostavku na ovu funkciju.
Skupština društva je vecinom glasova prisutnih clanova usvojila dva vrlo važna dokumenta za naše društvo a to su kodeks ponašanja i pravilnik o radu i organizaciji ribocuvarske službe.
Društvo je sa velikom naporom i radom uspjelo da sanira sve dugove i da se finansijski konsoliduje ali pošto egzistiramo iskljucivo od clanarina i donacija to je mali pomak jer naše društvo zakljucno sa 15.majem broji 65 clanova te su ta prikupljena sredstva nedovoljna za sve ono što planiramo u buducnosti postici i uraditi.
Zato molimo sve ljude dobre volje, sportske ribolovce, sportsko-ribolovna društva u BiH, institucije, preduzeca i organizacije koji nam mogu pomoci da nam pomognu uplatom novcanih sredstava na broj žiro racuna S.R.D.”ZALOMKA” kod NLB-Razvojne banke br.5620080000082941, a nas kao i naše clanove najviše bi obradovala donacija u ribljoj mladji ili maticnjacima potocne pastrmke, šarana ili smudja pošto naše društvo neraspolaže sredstvima kojima bi obnovili riblji fond na vodama kojima gazdujemo.
Za novog predsjednika Upravnog odbora S.R.D.”Zalomka” Nevesinje izabran je Glogovac Slaviša a novi clan Upravnog odbora društva postao je gosp.Pikula Radovan.Želim takodje da napomenem da smo se u više navrata obracali za pomoc Opštini Nevesinje, HE na Trebišnjici kao i Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u vladi R.S.Rezultat toga je i donacija HE na Trebišnjici u ribljoj mladji Kalifornijske pastrmke velicine od 7 do 8cm.u kolicini od 20.000 komada kojom smo poribili vode Zalomke i potoka Batuša dana 13.05.2008.godine.Nadamo se da cemo i kod drugih institucija naici na razumjevanje i pomoc koju cemo i mi jednog dana moci pružiti drugima.Da sve nije ipak tako crno pokazali su clanovi ovog društva koji su svojim radom ocistili veci dio obale jezera “Alagovac”, pokrenuta je inicijativa za izgradnju ribarskog doma i u toku je prikupljanje dokumentacije i izrada projekta, uspostavili smo dobre odnose sa S.R.D.u Istocnoj Hercegovini a narocito želimo da uspostavimo dobru saradnju i da radimo na poboljšanju odnosa sa S.R.D. iz cijele Hercegovine, prvenstveno mislece na društva koja egzistiraju u Zapadnoj Hercegovini kao i na sva društva u R.S. i Federaciji BiH.
Uspostavili smo takodje dobre partnerske odnose sa krovnom organizacijom “Eko-Velež” sa sjedištem u Blagaju, ul.Branilaca Bosne b.b. sa kojima želimo da postignemo što bolje rezultate u prezentaciji ribolovnog i eko-turizma.
Takodje smo pokrenuli akciju izgradnje mrijestilišta i ribogojilišta u kojem bi iskljucivo proizvodili prirodnim mriještenjem ribe mladj šarana za potrebe našeg i svih ostalih društava na podrucju Hercegovine a i šire.Zbog nedostatka novcanih sredstava zaposlili smo na odredjeno vrijeme profesionalnog ribocuvara a pokrenuli smo i rad volonterske ribocuvarske službe koja broji 13 clanova sa jasno preciziranim rasporedom i programom rada volontera.
U mjesecu avgustu planiramo da održimo takmicenje u lovu ribe udicom na plovak na jezeru “Alagovac” koje bi se održalo u sklopu tradicionalne Nevesinjske olimpijade te ovim putem pozivamo sva S.R.D iz BiH da uzmu ucešca na ovom takmicenju na radost svih nas.
Napokon smo od Opštine Nevesinje dobili prostor za našu kancelariju, prostor smo obnovili i renovirali i uskoro kancelarija treba da pocne sa radom a nalazi se u ul.Obrena Ivkovica b.b.Takodje želim da vas obavjestim da je u toku izrada prezentacije našeg S.R.D i voda kojima gazdujemo i koju ce mo vam uskoro poslati.Sa nadom i vjerom da cemo naici na razumjevanje i saradnju kao i da cemo dobiti bilo kakvu pomoc koja nam je neophodna za naš rad i egzistenciju te da cemo vratiti stari sjaj ovom društvu sve vas srdacno pozdravljamo sa našim tradicionalnim ribarskim pozdravom Bistro!
Kontakt telefoni su 065/535-255,Kuzman Zdravko blagajnik društva i 065/371-086,Glogovac Slaviša predsjednik Upravnog odbora S.R.D.”Zalomka”
U svoje ime cestitam na volji i htjenju, i nadam se da cete uspjeti ostvariti sve svoje planove, a isto tako se nadam da ce ribolovci Bosne i Hercegovine i ovaj put pokazati svoju solidarnost.
Bistro i samo naprijed!

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.