EkologijaNajnovije vijestiOstale vijesti

K'o gljive poslije kiše – Gradit će se MHE “Ustiprača” na rijeci Prači

Naši političari se svim silama trude da unište jedino što je (još uvijek) lijepo u ovom našem usudu zvanom Bosna i Hercegovina.
Neko negdje napisa ove stihove, i sve mi se čini da je u pitanju bio ili Nostaradamus ili braća Tarabići:
“Nesta nam meke, nesta i glavatice, pregradiše branama sve riječne matice, mora'ću riječ kanjon izbrisat’ iz riječnika, od njega će našoj djeci ostat’ samo slika”
Ispod ide vijest o još jednom bivšem kanjonu.

Odbornici u Skupštini opštine Novo Goražde jednoglasno su usvojili odluku o planu parcelacije zemljišta i dali saglasnost na mišljenje o zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju mini hidroelektrane “Ustiprača”.
Planirano je da MHE “Ustiprača”, instalisane snage 10 megavata, bude napravljena na rijeci Prači u mjestu

Dub ispod kamenoloma, gdje će biti vodozahvat i brana na području opštine Rogatica, a mašinsko postrojenje na ušću Prače u Drinu kod starog željezničkog mosta u opštini Novo Goražde.

Od brane do mašinskih postrojenja postojat će transportni cjevovod, odnosno betonsko korito dimenzija 3×2,5 metara koje će se trasirati po staroj željezničkoj pruzi u dužini od 2.375 metara.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

– Vlada RS dala je koncesiju na izgradnju MHE “Ustiprača” 2006. godine preduzeću “Hidro-invest” DOO Rogatica. Do sada je urađeno ispitivanje terena koje su radili stručnjaci Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu – rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za urbanizam Rato Rajak.

Direktor “Hidro-investa” Dragan Drobnjaković kaže da će izgradnja MHE na Prači trajati dvije i po godine od momenta dobijanja urbanističke saglasnosti i sve potrebne dokumentacije. Projekt izgradnje MHE “Ustiprača” koštat će oko 22 miliona maraka.

Objekti u dvije opštine

Po zakonu, urbanističku saglasnost za objekte koji se grade na području dvije ili više opština daje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS po prethodno pribavljenom mišljenju opštine. U ovom slučaju radi se o dvije opštine, Novom Goraždu i Rogatici….

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.