Iz svijetaNajnovije vijesti

Poribljavanja u Hrvatskoj

Dvije vijesti o pribljavanju u Hrvatskoj – ribolovci su poribili jezero Jarun sa 5100 kg ribe, a u drugoj akciji nazvanoj “Ribiči protiv droge” poribljeno je jezero Savica sa tri tone šarana
Jezero Jarun poribljeno s oko 5100 kg ribe
Grupica ribiča s užitkom je promatrala ribu koja je klizila niz tobogan s kamiona Ribnjačarstva Poljana iz Kaniške Ive u jezero. Jarun je poribljen s oko 3380 kg bijelog amura, 1540 kg bijelog i sivog glavaša, 300 kg smuđa i 75 kg pastrvskog grgeča. Ukupno oko 5100 kilograma ribe. Ribanje je zabranjeno sljedećih deset dana.
– Ovo je šok za ribu, treba joj dati vremena da se navikne, ne bi je bilo fer loviti dok pliva po površini – objasnio je Mladen Anić iz Podružnice upravljanja sportskim objektima Zagrebačkog holdinga, koja je za ribu platila 200 tisuća kuna.
Poribljavanje jezera Jarun obavlja se svakog proljeća još od od 1993. godine. Godišnju ribičku kartu vrijednu 400 kn posjeduje oko 200 ribiča, a moguće je kupiti i dnevnu ribičku kartu koja stoji 60 kuna.
– Tu sam svaki dan od 11 sati do mraka. Ribu uopće ne jedem, ali dolazim ribati zbog
prijatelja i boravka u prirodi – kaže Marijan Dubrovec (67).

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

Poribljavanje kapitalcima od 18 kila – Ribiči protiv droge: Tri tone šarana u jezero Savica

I kapitalci šarana teški i do 18 kilograma završili su u jezeru Savica u poribljavanju koje je organizirao ŠRD Peščenica! Društvo koje postoji već 32 godine i ovaj je put okupilo veliki broj ribiča koji su s oduševljenjem dočekali posebnu pošiljku iz Slavonije.

Sport i druženje

– Svake godine dva do tri puta poribljavamo naših 12 jezera koja su međusobno povezana s osam do dvanaest tona raznih vrsta riba – objasnio nam je Mario Pisk, dopredsjednik društva koje ima oko 700 registriranih članova. Iako više od polovice ribiča svoj ulov ne nosi kućama, poribljavanje je veoma važno.

– Svake se godine izlovi najmanje šest tona ribe, a tu su još i velike ribe koje dodatno smanjuju riblji fond – kazao je Pisk. Uz sportske aktivnosti klub ima i socijalnu dimenziju. Borbu protiv droge pod motom “Bolje da me pikne udica nego igla” prepoznalo je i resorno ministarstvo koje novčano podupire inicijativu.

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

Pošteđeni do petka

Šarani će se poštedjeti sve do petka kada ŠRD organizira Šaranski kup gdje će vještine pecanja odmjeriti domaćini i gosti iz drugih ribolovnih društava.

Dio članova su veterani i invalidi Domovinskog rata kojima je druženje na ribičiji jako važno. Unatoč hendikepima invalidi su u potpunosti integrirani u rad društva. Nove se članove uvijek prima, a dobne ili spolne granice ŠRD ne poznaje te je dobra zabava zagarantirana.

Večernji.Hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.