Novosti za ljubitelje Winston štapova

Winston je kompanija koja, za razliku od drugih, nove serije štapova izbacuje tek nakon nekoliko godina. Valjda po onom starom receptu “da se ne mjenja tim koji pobjeđuje”. To se svakako odnosi na njihov najprodavaniji i jedan od najboljih štapova u svijetu mušičarenja Boron. Prvi Boron je svjetlo dana ugledao 1997.god. koji je važio za najlakši štap u klasi. Tek nakon sedam godina su izbacili na tržište Boron II generacije, a ove godine izlazi III generacija. Generalno sve tri serije izgledaju isto, zeleni ljepotan filigranskog rada što je svojstvo Winstona. Razlika je samo u procentu boronskih vlakana čime mu poboljšavaju tehničke osobine.
Boron IIIX je već izašao na tržište, a starija generacija BIIX se ukida u Septembru ove godine. Po pisanju nekih medija BIIIX je superiorniji od predhodnika. Zadržao je dobre osobine predhodnika i ispravljene su “mane” koje su se prije svega odnosile na akciju štapa.
Iako je važio kao štap brze akcije, BIIX je bio dosta mekši od suparnika iz drugih kompanija. BIIIX ima više boronskih vlakana, čime je dobio na
većoj snazi, brzini… zadržao istu lakoću, tako da će se bolje vladati, kako manjim mušicama, tako većim strimerima, što ga pravi univerzalnijim štapom.
Ne sumnjam da je isti već uzdrmao konkurenciju.
Cijena novog Borona je oko 750$, dok je starijoj verziji bila oko 690$ što je za naš standard ipak mnogo, ali ko se i odluči za kupovinu istih, zna da će imati štap sa doživotnom garancijom koji će odlično služiti čak i generaciju poslije… pa i dalje.
Još jedna od novina iste kompanije je GVX (G=Graphite, V=Versatile i X=Fast) štap koji je kompromis u cijeni između nize klase štapova i BIIIX po cijeni od 495$. GVX je takodje ručno rađeni štap u USA kao i ostali top modeli. Ustvari, to je štap sa istim izgledom i sličnim karakteristikama kao BIIX, a jedina razlika je u tome što je urađen u cijelosti od grafitnih vlakana, a ne mix boron-grafit, čime je dobio samo malo na težini, a izgubio na cijeni.
Za ljubitelje zelenih ljepotana, kome ta mala razlika u težini ne smeta, za cijenu jednog BIIIX može sebi priustiti GVX u paru sa kvalitetnijim čekrkom.
U prilogu par slika iz serije BIIX sa grafitnim držačem čekrka.
Angler_SD

Pročitajte i:   SRD 'Vogošća': Održano udruženjsko takmičenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.