EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Pomor ribe u vještačkom jezeru kod Jagodine, mogući uzrok alge

pomor-ribe-2323U vještačkom jezeru kod sela Dragocveta, sedam kilometara od Jagodine, dogodio se pomor ribe, a uzrok još nije poznat, javila je Radio-televizija Srbije.

Sva riba u jezeru je uginula i pluta na površini. Riba će biti uklonjena iz jezera i uništena, a uzorci vode poslati su na analizu i za nekoliko dana biće poznat uzrok pomora.

Mogući uzrok uginuća ribe su podvodne alge i nedostatak kiseonika, nezvanično saznaje RTS i navodi da se o jezeru koje se nalazi na površini od sedam hektara već pet godina niko ne stara, iako je u pitanju državno zemljište.

Upravnik Ribarskog područja “Srbija centar” Goran Đurđević izjavio je za Tanjug da smatra da je uzrok pomora ribe nedostatak kiseonika.

“Reč je o vrsti ribe babuška kojom je zabranjeno poribljavanje, a uginuće se dogodilo 1. i 2. januara”, rekao je Đurđević, dodajući da će sutra biti sanirane posljedice pomora.

Zemljoradnička zadruga “Sava Cvetković” upravljala je jezerom do privatizacije, nakon čega ga je preuzelo jedno privatno preduzeće iz sela Ribara kod Jagodine, ali poslije stečaja tog preduzeća ono je ostalo bez vlasnika.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Kako navodi Tanjug, Ribarsko područje “Srbija centar” upravlja rijekama i jezerima od Varvarina do Lapova.

“Jezero nije ni ribolovno lovište, godinama se ne održava, dosta se i zamuljilo i puno je algi”, objasnio je Đurđević.

RTS ukazuje da je dodatni problem i što je brana na jezeru napukla i prijeti izlivanjem vode, u kom slučaju bi bilo ugroženo čitavo jedno naselje sa nekoliko hiljada ljudi.

Sanacija brane na jezeru koštala bi, prema nekim procjenama, oko 100.000 eura, ali dok se ne odredi vlasnik, sigurno ništa neće biti učinjeno, navodi RTS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.