Iz svijetaNajnovije vijesti

Žene na pijacama seksom plaćaju ribu

no_sexA kod nas kažu da u ribu idu oni koji ne mogu… kako su običaji u svijeti kontradiktorni… 😉

Žene u Keniji spavaju s ribarima u zamjenu za zalihe smuđa i soma koje kasnije preprodaju na pijaci.

“Ribu plaćam svojim tijelom jer nemam dovoljno novca. Obično spavam s jednim ili dvojicom ribara sedmično. Svjesna sam opasnosti od bolesti, ali nemam drugog izbora. Udovica sam i imam petero djece koju moram školovati”, kaže Lusi Odijambo (35), jedna od prodavačica na pijaci.

Taj vid trgovine već decenijama je prisutan na zapadu Kenije. Ribari su navikli da nude svoj ulov u zamjenu za seksualne usluge.

“Spavam s tri žene sedmično u zamjenu za ribu. Tako je radio i moj otac. Ima i žena koje plaćaju pola novcem, a pola svojim tijelom. Stidim se toga što radim, ali iskušenje je preveliko”, kaže 26-godišnji Feliks Očijeng.

Praksa “seks za ribu”, koju lokalno stanovništvo zove “džaboja”, odgovorna je za širenje HIV-a u oblasti oko jezera Viktorija.

Lokalna humanitarna organizacija “Vired” pokušava stati na put toj praksi i umanjiti broj oboljelih od HIV-a tako što poklanja Kenijkama čamce vrijedne 920 dolara. Zahvaljujući projektu “No sex for fish” (Bez seksa za ribu), one mogu same odlaziti na pecanje.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

“Mislila sam da ću umrijeti ako nastavim davati svoje tijelo za ribu. Sada imam čistu savjest i šansu za bolji život”, kaže Agnes Aoma, prodavačica koja raspolaže vlastitim čamcem.

U projektu zasad učestvuje samo 19 žena, dok su ostale i dalje primorane preživljavati uz pomoć “džaboje”.

One thought on “Žene na pijacama seksom plaćaju ribu

  • Sutra idem u Keniju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.