FOTO: Jezero Starača – Takmičenje u ribolovu i čišćenje divljih deponija u sklopu akcije “Let's do it”

ciscenje-lets-do-it-2014-bistro-veto-sarajevo-_000084 (2)U subotu i nedjelju, i pored loših vremenskih uslova, na jezeru Starača u Ilijašu je bilo živo – oko 40 članova Udruženja sportskih ribolovaca “Sarajevo 1906” i  Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, te Jedinstvene organizacije mladih “Veto” iz Ilijaša je boravilo na jezeru. Članovi USR “Sarajevo 1906” su u oba dana vikenda na jezeru održali udruženjsko takmičenje u disciplini “lov ribe udicom na plovak” za seniore, seniorke i pionire, a u nedjelju su članovi sva tri udruženja očistili posljednje dvije deponije ambalažnog otpada koje su se nalazile na jezeru.

Pored ovih aktivnosti na jezeru, članovi USR “Sarajevo 1906” su planirali obaviti i čišćenje Ribarske oaze “Lađenica” u Dobroševićima, ali zbog poplave na ribarskoj stazi, nije bilo moguće izvršiti planirano. Jedan dio smeća je ipak očišćen, a ostatak će biti završen kad to dozvole vremenske prilike.

“Loši vremenski uslovi nam nisu dozvolili da realizujemo planirano, jer smo željeli pomoću čamaca izvaditi i preostali plutajući otpad iz trske u jezeru, no to nam je sada sljedeći zadatak koji planiramo obaviti sa novostečenim vrijednim mladim prijateljima iz JOM “Veto” iz Ilijaša.”, izjavio je predsjednik Udruženja “Bistro!” Adnan Osmanagić.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Zajednicka-3Predsjednik Takmičarske komisije USR “Sarajevo 1906” Mirsad Alagićje rekao da je takmičenje bilo na vrhunskom nivou, a poredak četvorice prvoplasiranih je bukvalno odlučivala jedna riba. Inače, i pored loših vremenskih prilika, na takmičenju je ulovljeno preko 82 kilograma ribe, a najčešći ulovi su bili karaš, linjak, klijen, babuška, bjelica, deverika, a ulovljeno je i dosta kalifornijske pastrmke koja se nije bodovala.

“Koristimo priliku da se zahvalimo domaćinima na jezeru, članovima udruženja “Bistro!” iz Sarajeva na gostoprimtvu i pomoći da sprovedemo ovo takmičenje, jer nas je kiša i poplava spriječila da isto sprovedemo na takmičarskoj stazi u Dobroševićima”, rekao je predsjednik USR “Sarajevo 1906”, Anton Šafhauzer.

U kategoriji seniora, prvo mjesto je osvojio Alić Mirza sa 4 negativna boda i 13.110 grama, drugo mjesto Mušija Selvedin sa 4 negativna boda i 10.550 grama, treće mjesto Pešto Mugdim sa 4 negativna i 7.830 grama, četvrto mjesto je osvojio Hadžić Ermin sa 4 negativna i ulovljenih 6.410 grama i peto mjesto je osvojio Pešto Vehid sa 5 negativnih bodova i ulovom od 4.890 grama ribe. Ova petorica takmičara su stekla pravo predstavljanja udruženja u I ligi BiH. Kod seniroki, najuspješnija je bila Alagić Manja, drugo mjesto je osvojila Bogilović Amela, a treće mjesto Bogić Lidija. U mlađim kategorijama, najuspješniji je bio Kahriman Alem.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Loše vrijeme nije spriječilo članove ova tri udruženja da realizuju planirane aktivnosti, ali i da odvoje vremena za druženje na obali jezera Satarača koje svakim danom poprima sve ljepši i ljepši oblik i postaje sve poželjnija ribolovna destinacija.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.