Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Predstavljamo: UGSR “Bistro” iz Zenice

ZE_01Organizovan ribolov na području Općine Zenica počinje davne 1923. godine. Neuređen način obavljanja ribolova, bez propisa, pravila i nadzora, bio je presudan faktor da tadašnje zeničke ribolovce dovede na ideju osnivanja organizacije čiji bi osnovni zadatak bio uvođenje reda, kodeksa i pravila.

Organizovanim i udruženim djelovanjem zeničkih ribolovaca je nastalo Udruženja Ribolovaca „Bistro“ Zenica, a njegovo osnivanje će se u narednim desetljećima pokazati kao veoma dobra stvar.

Od osnivanja pa sve do 1964. godine Udruženje nije imalo vlastite prostorije, a sjedište je nekoliko puta promijenjeno.

Prvi vlastiti objekat je bio smješten u Babinoj rijeci, a njegovo svečano otvaranje je upriličeno 27.12.1964. godine.ZE_035

Zenički ribolovci su dom u Babinoj rijeci koristili do 1972. godine. Tadašnja općinska vlast je imala u planu realizovati izgradnju objekata i putnih komunikacija na toj lokaciji pa je te godine srušen prvi objekat Udruženja.

U zamjenu za dom Udruženje je dobilo nove prostorije u kojima uspješno egzistira i danas.

UGSR „BISTRO“ ZENICA DANAS

UGSR „Bistro“ Zenica je u novije vrijeme jedna vrlo uređena organizacija koja radi u skladu sa Statutom Udruženja registrovanim u Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK. Osnovne djelatnosti UGSR „Bistro“ Zenica su zaštita i unapređenje ribljeg fonda, takmičenja u sportskom ribolovu i ekologija.

Udruženje ima veoma zapažene rezultate u svim oblastima djelovanja. Posjeduje vlastite prostorije površine preko 200 m² koje su smještene u glavnoj gradskoj ulici i uz samu rijeku Bosnu.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Pored ovih prostorija u vlasništvu Udruženja je i mrijestilište na Bistričaku sa svim pratećim objektima i jezerom.

Bistričak spada u red najpoznatijih i najuređenijih odmarališta u okolini Zenici.

ZE_020

Udruženje ima dva zaposlena radnika po Ugovoru na neodređeno vrijeme, a radi se o tehničkom sekretaru i ribočuvaru. Radnici imaju redovna primanja i sve obaveze se uredno izmiruju.

Pored ribočuvara na očuvanju ribljeg fonda aktivno radi i Komisija za zaštitu i unapređenje ribljeg fonda. U nadležnosti ove komisije je i poribljavanja rijeka koje se redovno vrši svake godine.

 

ZE_038Udruženje aktivno učestvuje na takmičenjima u organizaciji SRS BiH i SRS F BiH, ali i na mnogobrojnim pozivnim turnirima. Disciplina ulov ribe udicom na plovak je osnovna takmičarska disciplina, a u posljednjih nekoliko godina smo učestvovali i na takmičenjima u disciplini fly fishing. Moramo istaći da imamo velik broj značajnih rezultata i osvojenih pehara koji krase vitrine Udruženja.

Pored seniora, imamo velik broj veoma dobrih juniora i kadeta koji se takmiče u disciplini ulov ribe udicom na plovak i postižu dobre rezultate.

Udruženje ima veoma jak sudijski kadar sastavljen od kvalitetnih i dokazanih sudije, a to potvrđuje njihov angažman od strane Saveza na veoma bitnim takmičenjima. Trenutno imamo 11 aktivnih sudaca koji su 2013. godine od strane SRS F BiH nagrađeni „Zahvalnicom za doprinose na razvoju sportskog ribolova“.

Pri Udruženju djeluje i Ekološka komisija koja svake godine organizuje niz akcija čišćenja obala rijeke Bosne.

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

Udruženje vodi računa o svojim članovima i svake godine organizuje izlete i posjete drugim vodama, a Komisija za posjete obilazi bolesne članove i porodice umrlih članova.

Broj članova Udruženja se u posljednjih nekoliko godina kreće od 400 do 500. Do 2005. godine Udruženje je svake godine imalo preko 1000 članova. Cijena dozvole koju je propisao Zakon o slatkovodnom ribarstvu je u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji uticala na veliko smanjenje članova. Jedan manji broj se prestao baviti ribolovom, dok su se ostali odlučili baviti krivolovom i plačati dnevne izlaske.

U prostorijama Udruženja djeluje i radi i SSRD ZE-DO kantona, a u posljednjih nekoliko godina u prostorijama je sjedište Takmičarske i Sudijske komisije SRS F BiH.

Pored održavanja sjednica ovih tijela u prostorijama se ćesto održavaju i razni sastanci u organizaciji SRS BiH i SRS F BiH, jer Udruženje iz Zenice je uvijek na raspolaganju kada je u pitanju razvoj sportsko – rekreativnog ribolova.

UGSR „Bistro“ Zenica je otvoreno za saradnju sa svim udruženjima u BiH po svim pitanjima, te će i dalje vrata ovog Udruženja biti otvorena svim sportskim ribolovcima.

BISTRO ! ! !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.