EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

U rijeci Drini pronađeni olovo i bakar

drinaNajnovije analize pokazale su da voda iz rijeke Drine, koja je nekada bila po kvalitetu bliska vodi za piće, po količini željeza i arsena sada pripada trećoj, a po količini rastvorenog olova četvrtoj klasi, javljaju agencije.

Analizom drugog uzorka vode uzetog iz rijeke Drine utvrđeno je povećanje sadržaja olova i bakra.

U skladu sa Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka utvrđeni sadržaj predmetnih materija je predviđen za vodotoke IV klase, a rijeka Drina je u dijelu toka iz kojeg je uzet uzorak svrstana u III klasu, saopćeno je iz Inspektorata RS-a.

Uzorkovanje je vršeno zbog akcidenta izazvanog izlijevanjem taložnog mulja iz rudnika „Stolice” u Kostajniku kod Krupnja, u Republici Srbiji, gdje je došlo do povećane koncentracije jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona u rijeku Korenitu koja se ulijeva u Jadar, desnu pritoku Drine.

Vodna inspekcija Republike Srpske je s ciljem praćenja parametara kvaliteta vode recipijenta i radi preduzimanja adekvatnih inspekcijskih mjera, putem ovlaštene vodoprivredne laboratorije izvršila ispitivanje kvaliteta površinskih voda, otvorenog toka vodnog tijela rijeke Drine. Uzorkovanje je izvršeno na vodotoku Drine na lijevoj obali, nizvodno od ušća rijeke Jadar, naselje Amajlije.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Laboratorijskim analizama ispitivani su osnovni fizičko-hemijskih parametri in-situ (temperatura, elektro-provodljivost, rastvoreni kiseonik, zasićenje vode kiseonikom i koncentracija vodonikovih iona) kao i koncentracije toksičnih neorganskih supstanci-metala rastvorenih kao što su: gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan.

Nakon analize prvog uzetog uzorka utvrđeno je da su laboratorijski nalazi uredni, dok su u drugom uzorku utvrđena navedena odstupanja.

Vodna inspekcija RS dopisom se obratila i nadležnim organima Republike Srbije sa zahtjevom da ih obavijeste o konkretnim mjerama koje su preduzete na terenu s ciljem sanacije uzroka predmetnog akcidenta, čime bi se otklonile i eventualne dalje posljedice.

A mediji u Srbiji javljaju kako analize pokazuju i da na samo 50 centimetara ispod površine donedavno najčistije rijeke na Balkanu ima željeza, arsena i olova.

Teški metali do Drine su stigli iz jalovišta “Stolice” u Kostajniku koje je oštećeno za vrijeme majskih poplava, a opasni sivi mulj stigao je do Badovinaca na području opštine Bogatić.

Predsjednik badovinačkog Udruženja “Sačuvajmo Drinu” Svetomir Tošić kaže da su primijetili da je voda promijenila boju, a ribolovci su se već žalili na čudne pojave u ribama, pa pretpostavljaju da to potiče od teškim metala na dnu rijeke.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.