Najnovije vijestiReportaže

Putujući prirodnim ljepotama u Americi: Prvi ribolov (1)

Piše: Ismet BAJROVIĆ

Prvi put u životu dolazim  sa suprugom Alijom u  Ameriku u posjetu rodbini i prijateljima. U Seattleu u državi Washington, srdačno su nas dočekali Ahmet, Ševala i Edis Kulaga, a zatim smo se smjestili kod  Edina i Nedžibe Uštović, te Hafize, Merime, Muamera i Sameda Hrustića.

U ovoj dalekoj zemlji naši Bosanci su gostoprimljivi i dobri ljudi. U toku našeg boravka posjetili smo  puno prelijepih prirodnih ljepota, brojna jezera i rijeke koje su pune ribe – salmona.

Rijeka  Poress je prelijepa i bogata ribljima fondom. Na ovoj rijeci tokom dana možete uloviti samo tri ribe i ništa više. Ovaj kraj osvaja ljepotom  i stvara uspomene za pamćenje, svojim jedinstvenim  prirodnim okruženjem.

Pronaći  mir i uživati u intimi možete u nekoliko manjih jezera i rijeka.

Boravkom u Americi naši  Bosanci i Hercegovci pokazali  i dokazali su svoje veliko gostoprimstvo, pa u svakoj bosanskoj kući možete uživati u tradicionalnim bosanskim jelima i  slatkišima. Naši Bosanci koji privremeno žive i rade u Americi će udovoljiti svakom gostu, dobronamjernom putniku željnom novih iskustava i željnom mira za oko i dušu. Opštajući miris bora i smrče, kristalno čista jezera, oglašavanje patki, divljih guski i galeba upotpunjuju sliku ljepote jezera.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Jedan od mojih  najdražih trenutaka putovanja  bilo je i obilazak rodbine i prijatelja. Na svakom koraku, moja supruga i ja smo bili kao obuzeti jedinstvenom ljepotom, srdačnošću, gostoprimstvom. Kod svih naših prijatelja i rodbine imali smo priliku iskustiti nešto što se doživi samo jedanput u životu. Amerika je zasigurno predivna zemlja. Ovdje Bosanci lijepo žive i dobro zarađuju, ali i puno rade. Većina njih imaju dobre kuće, auta i prelijep život.

Senad Kadrić nas je provozao kroz najljepše dijelove u Seattleu, bili smo i u prodavnici gdje  se prodaje samo ribarski pribora i oružje. Svega ima. Treba vam više sati da biste obišli sve što se nalazi u trgovini. Odmah mi je Senad Kadrić kupio sezonsku dozvolu za ribolov koja košta 80 dolara, a i ribarskog pribora za lov ribe.

Na prvom ribolovu i nije bilo baš dobrog ulova, ali je to tek početak obilaska rijeka i jezera. Drugi odlazak je već bio i druga priča. Tog dana bilo je ulova kapitalnih riba i velikog iskušenja u izvlačenju lososa.

Na rijeci Poress, Nedžad, Ramiz i Suljo Arnautović i Zijo Džamalija i još nekoliko ribara imali su bogat ulov ribe salmona. Veliki zaljubljenik u ribarski štap i ribu je i Faim Habul, te  Munib Ćimpo.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Obilaskom rijeka i jezera imat ću priliku da na poseban način osjetim prirodne ljepote i sve ono pozitivno što imaju planine, rijeke i jezera ove zemlje.

Posjetili smo i prelijepu džamiju u kojoj se  okuplja mnogobrojna omladina i odrasli. Svakog petka organizuje se druženje žena, omladina igra košarku i rukomet… Za dva mjeseca boravka u Americi, bit će puno putovanja u pet država i obilaska prirodnih ljepota.

Svakog dana smo gosti na ručku ili večeri kod naših Bosanaca: Prvo kod Nedžibe i Edina, Mirze i Amira Uštović, Ahmeta, Edisa i Ševale Kulaga, Hafize, Sameda, Merime i Muamera Hrustić,  te kod  Hama i Fikrete Pačo, Senada i Ševale Kadrić, Alema, Harisa, Meha i Samire Ožegović. Na ručak su nas pozvali još Hamdo  i Zuhra Pačo, Faim Habul,  Ramiz Bajrović i brojnih drugih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.