Najnovije vijestiReportaže

Putujući prirodnim ljepotama u Americi (6): Lovačko udruženje “Ćurevci” za ponos i primjer

Piše: Ismet  BAJROVIĆ

Članovi Lovačkog društva „Ćurevci“ iz Everett, država Vašington su veliki ljubitelji  lova, ribolova i prirode u kojoj provode sate i sate šetajući  i obilazeći prirodne ljepote Amerike. U svom  osmogodišnjem  lovačkom i ribolovnom stažu u Americi stekli su veliki broj prijatelja lovaca i ribolovaca, a svojim vedrim duhom uvijek su rado viđeni gosti  među sportskim lovcima i ribolovcima u Americi.

Kada se god ukaže prilika i imaju slobodnog vremena obuku svoja lovačka odijela, spreme sve što je potrebno i krenu u lov u kojem zaborave sve svakodnevne brige, obaveze i probleme.

Faim Habul, bivši matičar sa Tjentišta  nam je ukratko objasnio  njihove ciljeve, iskustva, druženje u lovu, prirodi i planovima:

“Od rane mladosti počeo sam se baviti ribolovom, a od prije osam godina bavim se i lovom u kojem sam stekao brojne prijatelje ljubitelje prirode i planina. Ništa nema ljepše od boravka u prirodi, u lovu i ribolovu i lovačkih priča koje se dugo pamte.”, kaže Habul.

On dodaje da su članovi LU „Ćurevci“ prije svega ekolozi, ljubitelji prirode i životinja, te često odlaze u planine, druženje u prirodi i lovu.

“Sa sobom nosimo šatore i svu opremu za planinarenje i lijep ugođaj na čistom planinskom zraku. Sa sobom često nosimo i lovačke puške i lovimo srndaće, jelene, medvjede, vukove… Lovom se bavim od 2008. godine i član sam Rocky Moudation Elk Fondation. Znači, nije lovačko  udruženje, nego Lovačka fondacija. Članarina je $35.00 godišnje. Fondacija broji 220 članova i svaki mjesec nam pošalju lovačke novine, a svake godine pošalju svakom članu neki poklon. Ja sam ove godine dobio komplet noževa za kompletnu obradu lovine. Takođe, idemo u lov u državu Washington, mada slabije. U toku jedne sezone naši lovci odstrijele od osam do 10 srndaća. Prije nekoliko dana ja sam odstrijelio velikog srndaća i bio sam presretan sa ulovom.”,  kaže Faim Habul.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

Faim Habul i njegova suoruga  Nermina prije 20 godina došli su u Ameriku i tu započeli novi život. Odlično su se  snašli u ovom dalekom svijetu. Vrijedni su radnici i dobro zarađuju, ali i dobro rade. Imaju lijepu kuću i auta, a kuću su napravili i u Sarajevu. Kako nam rekoše, čim odu u penziju vraćaju se na rodno Tjentište gdje će popraviti porodičnu kuću koja je u minulom ratu izgorjela.  Faim ima veliku kolekciju i vrijednost ribarskog i lovačkog pribora, četri puške stoje u specijalnom ormaru za držanje oružja, a takođe, ribarski pribor i oprema su  u drugoj, do vrha punoj vitrini.

U lovačkoj družini „Ćurevci“ su: Faim i  Fahmin Habul,  Nedžad, Ramiz i  Mehmed Arnautović,  Mehmed Merdanović, Sulejman  Mešak, Amir Arslanagić i  Ajdin Husić. Ova grupa lovaca je nedavno imala i bogat lov srndaća – 4 srndaća su usrijelili za jedan dan.  Lovci su nas pozvali na jedno druženje u lovu. Međutim, nisam mogao sa lovcima da se družim, jer sam u tom terminu imao avio kartu za Kaliforniju gdje sam ostao sedam dana obilazeći prirodne ljepote te američke države.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Oni koji odlaze u prirodu i lov mogu uživati u odmoru i ljepoti prirode, mirisu cvijeća, cvrkutu ptica i žuboru rijeka. Ovdje je raj na zemlji za lovce i ribolovce. U planinama  i pored rijeka i jezera lovci i ribari se lijepo druže uz bogatu trpezu i uživaju u čarima prirode. Svi lovci i ribolovci poštuju Američki zakon o lovstvu i ribolovu. Lovačko udruženje „Ćurevci“ iz  Everett, Vašington je udruženje za ponos i primjer. U 2018. godini planiraju druženje u prirodi, očuvanju  plemenite divljači, a planiraju i dolazak na godišnji odmor u svoju rodnu Bosnu.

U poslednjih dvadesetak dana obilazili smo rodbinu i prijatelje u Everettu koji su nas srdačno dočekali i ugostili. Tako smo ugodne trenutke proveli kod: Senada Kadrića, Faima Habula, Ahmeta Kulage, Edina Huštovića, Sameda  Hrustića, Bebana Polovine, Emira Mašala, Hamda Pačo, Hama Pačo, Jasmine Fočić, Ramiza Bajrovića, Mehmeda i Harisa Kulage, Rabije Pačo, Nedžibe Uštović, Hazize Hrustić, Zulfije Habul i mnogih drugih.  Za dva mjeseca boravka u Americi posjetili smo brojne gradove, države, planine, pustinje, zoo, rijeke i jezera. Amerika je puna prelijepih predjela, a u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)   prirodna bogatstva su Zakonom  zaštićena kako bi se  očuvala njihova netaknuta ljepota.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.