Najnovije vijestiReportaže

Ljepote Zelengore privlače sve više posjetilaca

Piše:Ismet  BAJROVIĆ

Jedan od mojih  najdražih trenutaka putovanja prirodnim ljepotama naše zemlje i Amerike, bila je, prije nekoliko dana obavljena posjeta prelijepoj planini Zelengori koju krase  brojni pašnjaci, visoke stijene i brežuljci, te sedam glečerskih jezera koja predstavljaju pravu prirodnu atrakciju.

Malo je mjesta koja krase prirodne ljepote kao što je to  planina Zelengora koja je magnet za izletnike, turiste, sportske ribolovce i  ljubitelje prirode, te ove pitome planine koja je  jedinstvene kod nas i u Evropi.

Na Zelengori su Orlovačko jezero, Orlovac i Bregoč su pravi biser  prirode. Ova planina je u sklopu Nacionalnog parka „Sutjeska“, koju ne smijete propustiti. Očaravajuća!

NP „Sutjeska“ je apsolutno predivan park, sa najljepšim prirodnim ljepotama, s prelijepim kristalno čistim jezerima kakvih nigdje na svijetu nisam vidio. Od prašume Perućice, Maglića najvećeg vrh u BiH, Volujaka, Bregoča, te planinskih katuna – stočarskih koliba u kojima tokom ljeta borave naši nomadi sa svojim stadima, sve je netaknuto,  sigurno, dražesno, romantično i  čarobno i prelijepo  je vidjeti.

Najviše pažnje privlači Orlovačko jezero koje je pravi biser prirode i raj u njedrima Zelengore  koja pruža ugodan, zdrav i  nezaboravan boravak. Na Orlovačkom, Jugovom, Kotlinačkom, Crnom jezeru može se loviti riba  uz dnevnu dozvolu od 20 KM.

Bregoč je najveći vrh na Zelengori (2015 mnv). Bregoč ima tipičan visokoplaninski pejzaž. Sa Bregoča pružaju na sve strane  jedinstveno lijepi i daleki vidici.

Na obroncima Zelengore nalaze se i katuni, stočarska naselja. Nomadi tokom ljeta izgone u planinu  stada ovaca i goveda. U tim katunima tokom ljeta borave stočari iz Bileće, Gacka, te Tjentišta, ali najviše ih je iz bilećkog kraja. Tokom boravka na planini, planinke sakupljaju bijeli mrs, pa se u  jesen vraćaju kućama s punim kacama sira i kajmaka. Najbrojnija stočarska naselja su u Vitoj Bari na Zelengori.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Zelengoru, ljepoticu naših visina, svakodnevo posjećuju izletnici, ljubitelji prirode i planina iz BiH, Hrvatske, Slovnije, Srbije, Crne Gore, te Njemačke, Italije,  Austrije, Francuske, SAD… Dosta je i stranaca, njemački, engleski, italijanski jezik se čuje se na svakom koraku. Svi se dobro razumiju i ugodno druže na prelijepoj Zelengori.

U lovačkoj kući na Zelengori dočekali su nas ljubazni lovočuvari NP „Sutjeska”. Prvi čovjek parka Dejan Pavlović,  nam je rekao da je Zelengora najljepša planina na prostorima Bosne i Hercegovine. Po mom dolasku na planinu, bilo je prelijepo vrijeme i tako da sam se odlučio da tri noći provedem u šatoru uz  logorsku vatru pored Orlovačkog jezera. Bilo je to nezaboravno druženje sa poznanicima iz Bileće, Kalinovika, Beograda, Tjentišta, Vogošće, Sarajeva. Zelengora je prava turistička atrakcija. Ovdje  u srcu Zelengore, pitome i nadaleko čuvene planine, je idealno mjesto za rekreaciju u toku cijele godine. Može se doći od Čemerna do Orlovačkog jezera (25 km) ili  od Kalinovika (24 km). Ovih dana Općina Kalinovik je izdvojila potrebna finansijska sredstva i u toku je nasipanje puta za Zelengoru.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

Na Zelengori zatekli smo nekoliko sportskih ribolovaca iz Trebinja koji su uživali u pecanju jezerske ribe, a to su Jovo, Filip i Nikolaj Ružić. Pored njih na ovom jezeru bio je Zajko Hadžić iz Vogošće, koji je veliki ljubitelj prirode i obožava Zelengoru.

Brojni su gosti dolazili i obilazili ovo planinsko prelijepo jezero. I  grupe mladića iz Beograda i Bileće bili su  u posjeti Zelengori, a to su Filip Mitić, Bogdan Bošnjak, Dragoslav Bošnjak, Jakov  Dilpavić, Miloš Matović i Bogdan Bošnjak. Ovi mladići su nam rekli da obožavaju Zelengoru i da je često posjećuju.

Jedno jutro sam pecao pastrmku na površinsku muhu. Upecao sam dvije pastrmke i to je za mene bilo jedno veliko lijepo iskušenje dok sam ribe izvlačio na suho. Više volim loviti  ribe fotoaparatom nego udicom na plovak. Svak ima svoj hobi.

Na Zelengori, nedaleko od Orlovačkog jezera, zatekao sam  uzornog stočara Jova  Kapora (66) iz Bileće koji čuva stado ovaca od 500  grla. Kako nam reče, ovim hobijem i zanimanjem  se bavi od rane mladosti.

Zelengora je  netaknuti priroda od koje zastaje dah. Ovdje su brojni gosti koji uživaju u prirodnim ljepotama Zelengore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.