NajaveNajnovije vijesti

Skakavac Trail je spoj ljepote i užitka

Početkom jeseni, tačnije 29. septembra 2018. godine, Sarajevo će biti domaćin mnogobrojnim natjecateljima koji će uzeti učešće u drugom Skakavac Trailu.

Skakavac Trail organizira Planinarsko društvo Skakavac iz Sarajeva, čija je misija da kroz ponudu novih aktraktivnih sadržaja u prirodi, široj populaciji promijeni stav spram očuvanja životne sredine.

Upravo jedan od atraktivnih sadržaja je i Trail running. Trail running ili planinsko trčanje je najbrže rastući i najperspektivniji sportski trend u svijetu, na kojem pojedine zemlje baziraju svoju turističku ponudu.

U Bosni i Hercegovini je ova sportska disciplina unazad par godina bila potpuno nepoznata. Zahvaljujući planinama koje svojom ljepotom oduzimaju dah kao i entuzijastima koji su prepoznali taj potencijal, u Bosni i Hercegovini se planinsko trčanje sve više razvija i danas okuplja značajnu trkačku zajednicu.

Natjecatelji se mogu prijaviti na jednu od tri ponuđene utrke različitih dužina, od 18, 32 i 43 kilometra od kojih se svaka boduje sa ITRA i UTMB® kvalifikacijskim bodovima. Staze prolaze najljepšim dijelovima grada i nude nezaboravno iskustvo, dajući mogućnost natjecateljima da osjete sve ljepote koje Sarajevo pruža.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Utrka prolazi kroz Spomenik prirode Skakavac, u čijim se šumama skriva predivni 98 matara visok vodopad po kome je Spomenik prirode dobio ime.

Krećući se stazama, bez obzira na koju se odlučili, natjecatelji će doživjeti ljepotu koju predstavljaju dijelovi Starog Grada, te Čavljak, Crepoljsko, Bukovik, Uževica, Motka, Jošanički potok i osjetiti užitak koji donosi završena utrka.

Osim predivnih staza, natjecatelje očekuje dobro poznato bosanskohercegovačko gostoprimstvo, odlična zabava uz bend Letu Štuke kao i pokloni partnera utrke.

Utrka Skakavac Trail promoviše zdrav i aktivan način života, pomaže razvoju turizma, predstavlja prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te stanovnicima grada i turistima nastoji predstaviti Spomenik prirode Skakavac kao atraktivnu destinaciju za aktivan odmor.

Trud i profesionalizam koji Planinarsko društvo Skakavac ulaže u promociju ove sportske discipline je prepoznao Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji je po drugi put specijalni partner utrke. Ovo partnerstvo je dokaz posvećenosti Olimpijskog komiteta razvoju svih grana sporta u Bosni i Hercegovini, a samo partnerstvo Planinarskom društvu Skakavac znači veliko priznanje i podršku bez koje se ovako značajno natjecanje nebi moglo organizirati.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Prijave za utrku su otvorene do 20.09.2018. u 23:59 a zaintersirani trkači se mogu prijaviti preko web stranice Stotinka.hr. Više informacija o Skakavac Trailu, rutama, pravilima utrke i ostalim važnim detaljima, zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici utrke.

Dobro došli u Sarajevo, dobro došli na Skakavac Trail!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.