Najnovije vijestiTehnike i pribor

Nešto o mušicama – Ogi Davidović

U zadnje vrijeme svjedoci smo da u svim oblastima života postoje uspješni pokušaji da se uvede  trend pomodarstva.Nažalost tako je i u flyfisingu iako nebi trebalo. Slažem se da u pogledu opreme to i nema neke veze, ali kada je vezanje mušica u pitanju mislim da je štetno.Greška je jednu tako veliku i kreativnu oblast svesti na pomodarstvo.

Kod većine sajtova koje otvorite naći ćete skoro isti program koji se uglavnom svodi na to da se napravi neka revolucionarna mušica koja će da imitira većinu insekata,što je ustvari nemoguće.Zato bih predložio svima koje interesuje ova oblast da nepodlegnu trendu i da puste mašti na volju.

Čar mušičarenja i jeste u istraživanju. Samo vodenih moljaca koji su značajna stavka u jelovniku pastrmke i lipljena ima opisanih 2000 vrsta. Sama ta činjenica pobija podjelu mušica na realne i fantastične(izmišljene). Kako znati da već odavno slavni kočijaši ili Vikmanova fantastična(zlatovka) nisu imitacije nekih mušica koje postoje u prirodi iako se smatraju fantastičnim?

Moj stav je svoj ovoj zbrci i filozofskim pristupima pojedinih vezača jasan:

MUŠICA TREBA DA SE DOPADNE RIBI A NE NAMA bez obzira od čega je napravljena i da li je to trenutno trendovski.Svi stariji vezači među koje spadam i ja se sjećaju da je prije 20-tak i više godina lakše bilo sanjati da odete u prodavnicu i kupite pjevcov skalp ili neki kvalitetan konac nego to smatrati realnim.  Svi smo se morali snalaziti na razne načine.Mnogo sam džempera razvalio i krišom uzimao konce za goblene da bih napravio mušicu koju želim dok sam išao u osnovnu školu.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Ovo sve govorim  jer sam mišljenja da treba napraviti balans starog i provjerenog znanja  i mogućnost nabavke materijala koji mušici poboljšavaju osobine koje  treba da ima.Pored lovnosti mušica treba da bude što je više moguće čvršća i u zavisnosti od materijala od koga se pravi nekad je to teško postići a nekad lako.Mušice koje se motaju od konca uz neko osnovno znanje nije teško napraviti da bude čvrsta, dok je za one koje se prave od prirodnih materijala(pera,dlaka…) to već teže.Učvršćivanje tako napravljenih mušica mora da bude što manje uočljivo da joj  nebi smanjilo lovnost i plovnost ukoliko se radi o suvoj mušici.Te tajne odaje rijetko koji vezač jer je to obično znanje koje se stiče godinama.Slično je i sa tehnikom kvalitatnog odabiranja odnosno upredanja raznih životinjskih dlaka,pa je ponekad potrebno naraviti pogodnu alatku da bi to bilo kako treba.Ovakvo urađene mušice su dosta lovne, čvrste i kada se prave suve verzije imaju veliku plovnost.

Najosnovnije podjele mušica su po vrsti: suve, mokre, nimfe i crvi (mada svaka od ovih vrsta ima podgupe), i po lovnosti: univerzalne i periodične.Univerzalne muhe u većini slučajeva rade skoro uvjek sa nešto manjim intenzitetom u odnosu na periodične koje rade u određenom vremenskom periodu ali sa više uspjeha.

Pročitajte i:   USR Bioštica i Stream Tackle: Održan 8. Stream Fishing Cup Bioštica 2024

Za ovaj put bih još volio da vam pokažem kako izgledaju neke od vrsta mušica koje ja pravim.


Muha tipa “sedge“


Suve muhe


Mravi


Mokre muhe

Davidović Ognjen – Ogi
e-mail: ogi.fly@gmail.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.