KrivolovNajnovije vijesti

Krivolovci iz Hrvatske spriječeni u pohodu

Bregava je jedna od rijetkih rijeka u regiji u kojoj žive riječni rakovi, što je dokaz da je voda u toj rijeci potpuno čista. Kako nam je rekao Edin Čerkez, ribočuvar Sportskog ribarskog društva Bregava iz Stoca, ovaj podatak je svojevrsna rijetkost, budući da je ogromna većina naših rijeka zagađena.
– U proteklom periodu imali smo veliki broj intervencija, kada smo morali pisati prijave krivolovcima iz Hrvatske koji su dizali rakove iz Bregave. Policija je blagovremeno intervenisala i protjerala te krivolovce – rekao nam je Čerkez.
Inače, cijena sirovih rakova kreće se između 30 i 40 maraka po kilogramu, što je za krivolovce predstavljalo unosan biznis, posebno pred početak turističke sezone. Nigdje u blizini u rijekama nema tih rakova, pa je Bregava na udaru, ali zahvaljujući aktivnostima SRD Bregava i njenom ribočuvaru, rijeka je sada potpuno zaštićena.
– U Društvu imamo aktivnih
60 članova, a u vrijeme sezone, od aprila do jula imamo i sezonske članove, najviše iz Sarajeva, ali iz Hrvatske i Crne Gore – ističe Čerkez.
Ovo društvo bilo je i organizator državnog prvenstva u sportskom ribolovu, a najavljuju da će se svake godine tradicionalno u Stocu održavati takmičenje ribolovaca u okviru prvenstva BiH.
Svake godine riblji fond u Bregavi se obnavlja, ubacivanjem mlađi. Potočne i kalifornijske pastrmke nastanjuju čistu i bisernu rijeku Bregavu i one su njen zaštitni znak.
Do sada je zabilježen ulov kapitalne pastrmke koja je težila 4,2 kilograma.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.