EkologijaNajnovije vijesti

Jezero Peručac pretvoreno u deponiju smeća

Hidroakumulaciono jezero Perućac ponovo je zadesila ekološka katastrofa – oko 35.000 tona raznog otpada slilo se s teritorija triju država BiH, Srbije i Crne Gore i preplavilo područje oko brane hidroelektrane.

Inspektor za ekologiju u općini Srebrenica Ilijas Begić apeluje na međunarodne donatore da pomognu općinama Srebrenica i Bajina Bašta u rješavanju problema divljih deponija uzvodno od Skelana, da bi se zaštitila jedna od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi.

Deponije smeća uvećane su poslije decembarskih poplava, kada su rijeke drinskog sliva pokupile sav otpad s divljih deponija i pretvorile u ruglo jezero Perućac, kao i priobalni dio rijeke Drine. Radi se o dugogodišnjem problemu, koji se ne može riješiti minimalnim sredstvima, koja bi mogla da izdvoji Općina Srebrenica“, rekao je Begić ističući da se svake godine u jezero slije gotovo sve smeće iz gornjeg toka Drine i njenih pritoka.

U Beogradu će u narednih mjesec dana biti održan sastanak, na kojem će zvaničnici Srbije i BiH pokušati da nađu zajedničko rješenje za zaštitu rijeke Drine.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Čišćenje Drine uvjet je za uspješnu ljetnju turističku sezonu na ovoj destinaciji, u čijoj blizini su i nacionalni parkovi Tara i Zlatibor.

One thought on “Jezero Peručac pretvoreno u deponiju smeća

  • tztekila

    e to smo mi,sramota i grehota 🙁

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.