EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Tune prenijele radijaciju iz Japana

Nizak nivo radijacije iz japanske nuklearne elektrane Fukushima, oštećene u cunamiju prošle godine, zabilježene su kod plavorepih tuna pred kalifornijskom obalom što znači da su te ribe prenijele radioaktivne elemente preko Pacifičkog okeana.

Male količine cezija-137 i cezija-134 pronađene su kod 15 tuna ulovljenih blizu San Diega u avgustu 2011. godine, oko četiri mjeseca nakon što su ti elementi dospjeli u more pred istočnom obalom Japana, obavijestili su naučnici javnost u ponedjeljak.

To je nekoliko mjeseci prije nego su vjetar i more donijeli ostatke iz elektrane u vode pred Aljaskom i pred sjeverozapadnom pacifičkom obalom. Količina nađenog radioaktivnog cezija ne smatra se štetnom po ljude ako je konzumiraju, rekli su istraživači u studiji u časopisu “Proceedings” američke nacionalne akademije nauka.

Ne iznoseći konačni sud o sigurnosti ribe za konzumiranje, glavni autor studije Daniel Madigan sa stanfordskog univerziteta, napomenuo je da je zabilježeni iznos radiokativnog metrijala mnogo manji od propisanog japanskog ograničenja.

Nikome ne bih govorio šta je sigurno za jesti a šta nije. Jasno je da neki ljudi smatraju da je bilo koji nivo radioaktivnosti loš i žele ga izbjeći. No u poređenju kolika je prirodno i šta su utvrđena sigurnosna ograničenja, to uopšte nije velika količina“, rekao je Madigan u telefonskom razgovoru za agenciju Reuters.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.