Iz regijeKrivolovNajnovije vijesti

Jeste li vidjeli ovog delfina? Prijeti mu smrt!

delfin-sa-harpunom-u-ledjimaOko 11 i 30 južno od otoka Oliba, istraživači Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja uočili su dupina s harpunom u leđima. Dupina nije bilo teško identificirati obzirom da se radi o dobro označenom rezidentnom dupinu, Bojanu, kojeg istraživači redovito prate od 2004. godine.

Prema riječima istraživača koji su ga uočili, a potom pratili oko sat vremena, dupin Bojan se za sada ponaša normalno i pliva u smjeru Lošinja.

Kako javljaju iz Instituta Plavi svijet, za očekivati je da će se približiti obali, pa se mole svi koji uoče dupina s harpunom u leđima neka se jave u Institut na broj telefona 0917697442.

Dupinu treba što prije pomoći jer ova rana mogla bi ga dugotrajno iscrpiti, a u konačnici prouzrokovati i njegovu smrt, piše Novi list.

Dupini su u Hrvatskoj zaštićeni

Kazna za usmrćivanje ove vrste sisavaca je 35 tisuća kuna, a dupini su kao i cijela skupina kitova u Hrvatskoj zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode. Zakon zabranjuje je namjerno hvatanje, držanje i ubijanje zaštićenih vrsta, te njihovo namjerno uznemiravanje.

Pročitajte i:   Hа језеру Aлаговац почело Oпштинско такмичење у спортском риболову

Nije prvi slučaj da se ovo dešava

ubijeni-delfin-2010Tačno na današnji dan prije  tri godine objavljena je i vijest o delfinu koji je uginuo od sličnih rana.

Objavljeno: 24.08.2010 / 13:59 – www.vecernji.hr

Tijelo mrtvog dupina prevezeno je na Veterinarski fakultet u Zagrebu, gdje će se utvrditi uzrok uginuća, kažu u pulskoj policiji.

Higijeničar Valter Žgomba iz uvale Budava nedaleko od Marčane u pulsku veterinarsku stanicu dopremio je ubijenog dupina i rekao da takvo što još nije vidio:

– Dupin je pogođen harpunom iz barke, otrgnuo se i harpun je ostao u njemu. Bilo je to u petak poslijepodne, a dupin je s harpunom u plućima ugibao cijelu noć, do subote ujutro, kada je skončao.

Dozivao upomoć

Cijelu je noć plivao u mukama, postrance jer je u sebi imao harpun duži od metra. Ljudi pričaju da se dupin cijelu noć glasao, zapravo zvao upomoć. Ranjeni i, nažalost, uginuli dupin nije bio sam. Bio je u paru. Drugi dupin također je cijelu noć lutao akvatorijem i glasao se kako bi našao onog ranjenog i pomogao mu.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

– To je žalost jedna, takove ljude ni dosta kazniti, treba ih u zatvor vrći – priča higijeničar koji kaže da tako bolan kraj ne može nikome poželjeti.

U ponedjeljak u 7.30 sati policija je zaprimila dojavu da se u veterinarskoj stanici u Puli nalazi uginuli dupin. U suradnji s djelatnicima veterinarske stanice, obavljen je očevid nad mrtvim tijelom dobrog dupina, dužine 2,9 metara i težine oko 300 kg, inače strogo zaštićene divlje svojte u Republici Hrvatskoj.

Policiji javili građani

Utvrđeno je da je 21. kolovoza oko 10 sati na području uvale Budava, nakon dojave građana, djelatnik veterinarske ambulante pronašao dobrog dupina koji je pogođen ribolovnim alatom. Tijelo dupina bit će prevezeno na Veterinarski fakultet u Zagrebu radi sekcije i utvrđivanja uzroka ugibanja, kažu u pulskoj policiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.