EkologijaNajnovije vijesti

Novi napad na zdravlje građana BiH: Energetska zajednica potvrdila – okolinskom dozvolom za planiranu TE Banovići odobreno veće zagađenje zraka od dozvoljenog

Sekretarijat Energetske zajednice je prihvatio žalbu koju je pokrenulo udruženje „Ekotim“, te  potvrdio da okolinska dozvola za planiranu Termoelektranu Banovići, izdata od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, nije u skladu sa preuzetim zakonskim obavezama koje su vlasti u BiH dužni provoditi.

Ekotim je prije nekoliko mjeseci pokrenuo žalbu kod „Energetske zajednice“, protiv okolinske dozvole za planiranu TE Banovići, na koju je krajem prošle sedmice stigao odgovor.

Postupajući po žalbi, Sekretarijat „Energetske zajednice“ je potvrdio da okolinska dozvola za planiranu TE Banovići, nije u skladu sa važećim okolišnim zakonodavstvom i naložio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da revidira dozvolu i uskladi je sa propisanim vrijednostima koje ograničavaju dozvoljeno zagađenje zraka.

Ministarstvu je također ukazano na činjenicu da je, kada su u pitanju energetski projekti, dužno poštovati i primjenjivati preuzete odredbe propisane okolišnim zakonima.

Ekotim je iste primjedbe u više navrata, tokom javne rasprave u periodu od preko dvije godine, dostavljao ministarstvu koje ih je nažalost ignoriralo. Pored toga, u aprilu 2016. godine, na Kantonalnom sudu u Sarajevo je pokrenuta tužba u upravnom sporu kojom se, između ostalog, ukazuje na ovaj problem.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

Nažalost, kao i u drugim sličnim slučajevima, sud još uvijek nije donio odluku. Možda se čeka da se građani Federacije BiH zaduže za preko 400 miliona eura, pa da se onda donese odluka da dozvole i kupljena tehnologija nisu u skladu sa BiH i EU zakonima.

Iako nas političari uvjeravaju da će projekti poput TE Banovići i bloka 7 TE Tuzla, donijeti razvoj, i da su u skladu sa svim BiH i EU propisima, ovo je jasan primjer da naše vlasti ne poštuju te propise kada su u pitanju nečiji “strateški” interesi, te da će građani BiH svojim zdravljem ponovo subvencionirati “jeftinu” prljavu energiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.