Najnovije vijestiReportaže

Druženje 180 učenika na Tjentištu: “Sutjeska 2017 – Dajmo šansu budućnosti”

Piše: Ismet  BAJROVIĆ

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ – Tjentište,  održan je petodnevni Omladinski, edukativni ljetni kamp za učEnike osnovnih škola – „Sutjeska 2017 – Dajmo šansu  budućnosti“.

Učestvovalo je 180 učenika i njihovih nastavnika iz Foče, Miljevine, Ustikoline, Vitkovića, Goražda, Popov Mosta i Dragočave.

Na kampu, koji se uz pomoć i financijsku podršku Ambasade SAD u BiH održava već drugu godinu zaredom, djeca su imala razne rekreativne radionice o filmu, plesu, glumi…

Organizovani su i izleti i obilazak prelijepih predjela Nacionalnog parka „Sutjeska“, Dornje Bare, Vidikovac, Prijevor podno Maglića i prašumu Perućicu. Djeca su imala priliku da se druže sa vršnjacima iz drugih škola i sklope mnoga prijateljstva.

Na Prijevoru podno Maglića, Alena Bajrović, pedagog iz OŠ Ustiklona za Dnevni avaz kaže: – Djeca su imala edukativni program i njima ovakvi susreti i druženja mnogo znače. Osim  zabavnih, edukativnih i sportskih  sadržaja, imali smo i  eduktivne radionice o toleranciji i nenisilnom rješavanju konflikta. Danas su djeci svakako imala najzanimljiviji izlet u prašumu Perućicu, na Prijevor podno Maglića i na jezera na Dornjim i Gornjim Barama gdje su djeca učila i o prirodi,  ali i istoriji kulturi naših naroda. Sve je organizovano super.”, kazala je Bajrović.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Kordinator projekta Mirjana Radović, službenica NP „Sutjeska“ nam je rekla da je ovaj kamp spoj lijepog druženja i sklapanja novih poznanstava i prijateljstva. Sve je proteklo  po programu kampa. Djeca su se lijepo družila i uživala u prorodnim ljepotama NP „Sujtjeska“. Cilj je da se djeca iz Republike Srpske i FBiH okupe na jednom mjestu, da upoznaju Nacionaln park „Sutjeska, da se uče toleranciji, ali i zaštiti životne sredine.

“Zahvaljujemo  se Ambasadi SAD u BiH što već drugu godinu zarednom sponzorišu ovaj projekt. NP „Sutjeska“ na čelu sa direktorom Dejanom Pavlovićem uložio je puno truda da ovaj kamp protekne u odličnoj organizaciji”, ističe Mirjana Radović.

Vlastimir Avram, učenik iz Foče nam je rekao da mu je bilo super na Tjentištu i da je stekao mnogo prijatelja.

Ukupna vrijednost projekta je 31.535 dolara, od čega su sredstva Ambasade SAD-a 29.440, dok  dio od 2.095 dolara sufinansira NP „Sutjeska“. Savjetnik za obrazovanje u Ambasadi SAD u BiH, Rahela Džidić, ističe   da sa ponosom sponzorišu ovakve projekte i da je zadovoljna što je ovaj kamp uspješno realizovan.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.