Najnovije vijestiReportaže

Hutovo blato: Tajanstvena močvara u BiH koja krije brojne posebnosti

Potpisivanjem Ramsarske konvencije 2.2.1971. godine u iranskom gradu Ramsaru proglašen je Međunarodni dan zaštite močvara i močvarnih staništa.

Konvencija o močvarama međuvladin je ugovor koji pruža okvir za nacionalno djelovanje i međunarodnu suradnju za očuvanje i mudro korištenje močvara i njihovih resursa, a do danas ju je potpisala 171 zemlja svijeta, među njima i BiH.

U našoj zemlji postoje tri staništa koja su zadovoljila kriterije za uključenje u ovaj popis – Park prirode Hutovo Blato, lokalitet Bardača i Livanjsko Polje.

Hutovo blato je od davnina poznato kao stanište bogate flore i faune s posebnim akcentom na podvodni svijet i mnoštvo vrsta ptica koje tijekom sezonskih selidbi borave u Hutovom blatu.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Upravo iz ovog razloga Hutovo blato nalazi se na svjetskoj listi međunarodno važnih staništa ptica kao i na listi močvara od međunarodne važnosti.

Rijeka Krupa je glavni vodotok Hutova blata i odvodi vode Gornjeg blata i Svitavskog jezera u rijeku Neretvu. Krupa nema pravog izvora nego je otoka Deranskog jezera. Dužina Krupe iznosi 9 km, a prosječna dubina joj je oko 5 metara. Ovo je jedinstvena rijeka u Europi jer ima osobinu da teče u oba smjera. Ona teče normalno od “izvora” prema ušću, i od ušća prema “izvoru”. Do ove pojave dolazi kada uslijed visoke razine i velikog protoka vode, rijeka Neretva potisne Krupu.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Zahvaljujući blizini i utjecaju Jadranskog mora, izobilju vode okružene kraško- brdovitim terenom, biološka raznolikost vegetacije Hutova blata je iznimno vrijedna. Rijetka su mjesta na svijetu koja na tako malom području imaju tako veliki broj vrsta.

U pojedinim dijelovima golim okom se mogu vidjeti šarani kako plivaju, a poznato je da na tom području postoje 22 vrste riba.

Posjetiocima parka na raspolaganju je veliki broj edukativno – zabavnih aktivnosti. U novije vrijeme ponuda je obogaćena mogućnostima noćenja i sportskih priprema, kao i sportskom ribolova za one koje taj segment interesira.

Ljubitelji prirode i idilično, mirno provedenog vikenda osim šetnje i uživanja u prirodi na raspolaganju imaju i foto safari – najčešću i najpoznatiju turističku aktivnost u Hutovom blatu. Riječ je o kružnoj vožnji brodicama na već spomenutoj Krupi koja traje nešto više od pola sata.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.