Najnovije vijestiOstale vijesti

Ribolovci zaspali u “opelu” – auto upalo u jezero

visegradsko_jezero_11_2009Utopili se Vahid Šetkić i Nermin Isanović iz Sarajeva

Hasan Isanović iz Sarajeva vjerovatno nikada neće zaboraviti prizor koji se pred njegovim očima odigrao u noći između subote i nedjelje. Naime, bespomoćno je gledao kako mu se utapa bratić Nermin Isanović (33) i njegov poznanik Vahid Šetkić (40).

Nermin i Vahid su spavali u automobilu koji je upao u jezero u mjestu Šetihovo, kod Rudog u RS.

Nermin, Vahid, Hasan i Safet Ćubara bili su strastveni pecaroši.  “U ribu” su išli svakih sedam do 10 dana. Nabavili bi dvodnevnu dozvolu za pecanje, i uživali u kampovanju pored jezera.

Tako su namjeravali i proteklog vikenda.

Međutim, ono što im se desilo tog vikenda ličilo je na prizor iz najgore noćne more…

Njih ćetvorica su se dogovorili da “u ribu” proteklog vikenda idu u Šetihovo, odakle je, inače, rodom Šetkićeva supruga Behija. Spremili su opremu i pecače štapove i krenuli Nerminovim vozilom opel korsa.

Došli su do jedne zabačene uvale, na ušću rijeke Lim, koja se nalazi nedaleko od bivše asfaltne baze u Rudom, sa namjerom da tu i prenoće. Najbliža kuća bila je nekog hadžije Ražanice iz Sarajeva, koja se nalazila s druge strane jezera. Nermin je svoj opel parkirao na blagoj nizbrdici, četiri-pet metara od Višegradskog jezera. Blizilo se veče i oni su upalili farove na vozilu, da ne bi bili u potpunom mraku i da bi mogli vidjeti postavljene štapove za pecanje.

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

“Pola sata kasnije Vahid je otišao u auto, malo da prilegne”, plačući se prisjeća Hasan Isanović.

“Odmah za njim otišao je i Nermin. Spavali su u autu oko sat i po. Odjednom, nešto je kvrcnulo u autu. Možda je neko nogom izbacio mjenjač iz brzine i auto je krenulo u jezero!”

Safet Ćubura se u tom trenutku nalazio svega dva-tri metra daleko od vozila. Hasan je bio malo dalje odatle. Obojica su, ne vjerujući očima, gledali šta se dešava. Očekivali su čudo, da se opel zaustavi, da se unutra neko probudi i povuče ručnu.

Nazalost…

Kada je opel u kome su bili zarobljeni Nermin i Vahid nestao pod vodom, Hasan, koji je došao sebi od šoka, krenuo je po pomoš. Dotrčao je do najbliže kuće koja se nalazila s druge strane jezera. U njoj je, sa svojom kćerkom Samirom, bio Nedžib Ražanica.

“Upravo smo ustali na sehur i čuli nekog čovjeka da s puta pored kuće doziva u pomoć.”, priča Samira Ražanica.

“Odmah sam pozvala policiju i pomogli smo tom čovjeku.”.

Samira je oko četiri sata pozvala Policijsku stanicu Rudo. Policajcima je ispričala da je u blizini jezera zatekla dva nepoznata lica, koja su joj rekla da su druga dva lica, sa vozilom, upali u jezero. Policajci su odmah došli na lice mjesta i zatekli Hasana Isanovića i Safeta Ćubaru.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

Pozvani ronioci

Prema riječima tužioca Dragana Ninkovića, tijela su iz vode izvađena tek u nedjelju popodne, kada je stigla specijalna ronilačka jedinica iz Banje Luke. Tijelo Nermina Isanovića izvadjeno je u 15.45, a Vahida Šetkića u 16.35 sati. Nakon toga iz vode je izvađen i opel korsa. Nakon obdukcije, prilikom koje je konstatovano da je uzrok njihove smrti utapanje, tijela Isanovića i Šetkića su prebačena u mrtvačnicu Doma zdravlja Rudo, a potom predata porodicama nastradalih.

Piše: D. PAVLOVIC – Oslobođenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.