Gemišt i brudet na Mostarskom blatu

Siroki_brijeg_11_09ŠIROKI BRIJEG – Društvo sportskih ribolovaca Borak iz Širokog Brijega u subotu na Mostarskom blatu druženjem uz brudet i gemišt u konobi Blato je započelo ribarsku sezonu koja će trajati od 17. ožujka pa negdje do kraja listopada. Tom prigodom Blato je bilo prepuno zaljubljenika u ribolovni sport. «Ovo je za pojedine ljude dan kao i ostali, međutim, za nas ribare je dan otvaranja ribolovne sezone poseban dan koji svi željno očekujemo», izjavili su zaljubljenici tog sporta.
Rijeka Lištica poribljena s 1.700 kilograma pastrvke
Skupila se ekipa ribara koji uživaju u ovom prelijepom ambijentu. Društvo ribolovaca Borak inače broji otprilike 250 članova», istaknuo je Jozo Šušak, predsjednik tog ribolovnog društva. Proteklih dana prije otvaranja sezone vršeno je i poribljavanje rijeke. «Poribljavanje smo izvršili do početka sezone ukupno 22 puta s nekih 1.700 kilograma potočne ribe. To je isključivo pastrvka koju smo nabavili u Konjicu, u Ljutoj. Napomenuo bih da je riba jako kvalitetna te smo s njom prezadovoljni, a jako je i prilagodljiva našoj rijeci», dodao je Šušak. Jedini problem ribolovcima predstavljaju

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Republike Srpske u mušičarenju

brojni krivolovci, a s tim problemom je najupućeniji ribočuvar Andrija Lovrić. «Krivolovaca ima mnogo na rijeci. To je naš jedini problem. Mislim da je vrijeme da im se stane u kraj. Ja osobno te ljude ne bih kažnjavao nikakvim kaznama, nego bi ih odmah slao u ludnicu. Ti mi ljudi nisu nikako jasni», rekao je Lovrić. Kao i sve rijeke u državi, i rijeka Lištica obiluje ekološkim problemima uglavnom vezanim uz zagađivanje.
Borak čisti rijeke
Međutim, postoje neke naznake rješavanju tog problema. «Uskoro bi trebali dobiti jedan agregat koji je prikladan za čišćenje rijeke. Time bi riješili taj problem. Što se tiče čišćenja, društvo ribolovaca Borak je u nekoliko navrata organiziralo čišćenje rijeke. Tu su, osim članova društva, sudjelovali i drugi aktivisti poput škole nogometa i njihovih članova te samih građana koji su se odazvali da pomognu aktivno u akciji čišćenja. Mislim da bi za ovo pitanje glavno rješenje bilo apeliranje svih građana za pažnju u vezi onečišćavanja rijeke koja je naše pravo bogatstvo», istaknuo je Marko Knezović, član predsjedništva športskog ribolovnog društva Borak. Inače ribolovna dozvola za ovu sezonu iznosi 60 maraka, s time da pravo na 50 posto popusta imaju članovi HVIDR-e, djeca poginulih branitelja, žene te ribolovci koji su navršili 65 godina života.
Funkcionira i Streljački klub «Široki Brijeg»
U konobi Blato funkcionira i Streljački klub «Široki Brijeg» koji od svog ponovnog aktiviranja prije nekih deset godina bilježi sjajne rezultate. U tih deset godina čak osam puta su bili prvaci države, posljednji put prošle godine. «Brojimo negdje oko 30 članova. Klub je jako aktivan te ide na brojna natjecanja, kako u državi, tako i vani. Sezona turnira traje negdje od svibnja pa do rujna», istaknuo je Tomo Mandić, predsjednik streljačkog kluba «Široki Brijeg».
Dalibor Drlje – Dnevni list

Pročitajte i:   Investitor u MHE “Bjelava” osumnjičen za falsifikovanje traži izmjene ugovora o koncesiji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.