Najnovije vijestiReportaže

“Bistro BiH” NTV Hayat – Ulog – posebni revir

Ovaj put, ekipa Bistro BiH NTV Hayat je krenula u Ulog, mjesto udaljeno 20-ak kilometara od Kalinovika. U namjeri da zabilježi sve ljepote netaknute prirode ovog kraja, problem nije prestavljao ni nešto lošiji put, a kako bi zadovoljili ribarsku znatiželju. Ovog proljeća, SRD “Ulog” iz Uloga – opština Kalinovik učinilo je sretnim mnoge ribolovce ovog područje, a i šire, otvaranjem posebnog revira i poribljavanjem Crvanjskog – Uloškog jezera sa kalifornijskom pastrmkom, te rijeke Neretve od Ljusičkog mosta pa do lokaliteta Bukova sa potočnom pastrmkom.

Ulog – malo mjesto na Neretvi sastavljeno od više mahala – Miralići, Piralići, Mahala, Bukve…Spominje se još u XV vijeku kao mjesto na kojem se nalazila carina.Uloško područje je poznato i po srednjevijekovnim gradovima
Obalj i Ljušci. Ovim područjem su hodili mnogi karavani, putnici namjernici, vojske i nomadi sa stokom.Nema podatak po čemu je Ulog dobio ime, ali je Evlija Ćelebija 1664 godine, prolazeći kroz ovo mjesto, zabilježio da je tada bilo oko 150 kuća pokrivenih kamenim pločama, te da je Ulog imao Džamiju Šestokrilovića, han, hamam, i dućane. Austrougarska je u Ulogu uspostavila kotarsku ispostavu u sklopu opštine Nevesinje.Još jedan specifikum ovog područja je da je ono jako bogato arheološkim nalazištima i stećcima a koji, osim jednog istraživanja obavljenog 60-ih godina prošlog vijeka, još nisu istraženi kako treba. Ulog je od Sarajeva udaljen oko 70 kilometara.

Vratimo se Neretvi i novoosnovanom reviru. Po jedan kilometar uzvodno i nizvodno od mosta u Ulogu, Neretva je poribljena potočnom pastrmkom. Za početak je u revir ubaćena jedna tona ribe dužine 20-25 centimetara, te izvjesna količina kapitalnih primjeraka od 1-4 kilograma.

Ratko Simikić, predsjednik Sportsko ribolovnog društva “Ulog”: “Sada se nalazimo na 40-om kilometru toka rijeke Neretve koja dosadašnju količinu vode ima iz svog izvora, par manjih pritoka i jedne veće, rijeke Krupac, koja se ulijeva u Neretvu negdje na 20-om kilometru. Od svog izvora pa do ovog mjesta, Neretva je potpuno čista i nezagađena tako da se može piti na svakom metru i u svako doba godine.Tu je i početak revira koje je Udruženje otvorilo prije mjesec dana.Posebni revir je poribljen odraslom konzumnom potočnom pastrmkom jer je to jedina riba koja u ovom dijelu toka Neretve egzistira u njoj.Revir je otvoren za sve ribolovce i ribolov se obavlja isključivo mahaćim štapom. Sistem lova je “uhvati i pusti” s tim da je ipak dozvoljeno sa vode ponijeti dvije ribe preko 30 centimetara dužine ili jednu kapitalku od preko 50 centimetara. Za kratko vrijeme smo uspijeli iznaći sredstva da otvorimo ovaj revir koji će mnogo značiti ne samo za ribolovce, nego i za sve druge ljubitelje prirode.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Đorđe Klepić, podpredsjednik Sportsko ribolovnog saveza Bosne i Hercegovine: “Želio bih se zahvaliti ekipi emisije Bistro BiH NTV Hayat koji su našli vremena i mogućnosti da dođu u ovaj prelijepi kraj i posjete ovaj revir na Neretvi, te uvjere se i pokažu i drugima šta su Sportsko ribolovni savez BiH i SRD “Ulog” uspjeli napraviti.Sportsko ribolovni savez BiH je do sada proglasio 7 posebnih revira i ovo je jedan od njih, a namjenjen isključivo za fly-fishing. Mislim da se već pokazalo da je ovaj projekat bio opravdan, jer nepunih mjesed dana od otvaranja ima jako puno posjetilaca.”

Ekipa je krenula sa ribolovom na ovom jedinom reviru na rijeci Neretvi.Vrijeme je bilo lijepo, okruženje prelijepo, a ribe u dovoljnim količinama.

Sanjin Kotlica: “Lovim na veću suhu muhu i uglavnom se javljaju sitniji komadi. Nadam se da će se pred mrak javljati i veće.”

Nazif Fetahović – Suzi: “Ovo je još jedan od revira u Bosni i Hercegovini.Jedna jako lijepa i čista voda, predivna priroda i puno ribe.Do sad smo lovili manje komade.Jako mi je drago da se ovako intenzivno krenulo sa otvaranjem revira i što se pokušava, a nadam se da će se napokon i uraditi nešto na očuvanju rijeke i prirode oko rijeka.”

Zahvaljujući dobrim domaćinima koji su ekipu uputili u sve tajne ovog jedinstvenog mjesta, cijeli dan se , i pored visoke temperature, lijepo lovilo.

Samir Kalušić_ “Ribolovom se bavim od malih nogu, a fly-fishing-om zadnju godinu dana. Čekali smo «noćni skok», ali ni sada nema nekih kapitalnijih ulova, stanje je isto kao i preko dana.Lovim na “sedge”-a koja je jako uspješna muha u lovu na potočnu pastrmku.”

Na Nazifovo pitanje upućeno Savi Martinoviću: “Koja je definicija ribolova?”, slijedila je konstatacija: “To mi je najteže pitanje u životu”, a zatim odgovor:
“Jedna od definicija mušičarenja, jer je “ribolov” širok pojam, bi bila: Mušićarenje je kao neka raskošna žena, uvijek te iznova uzbuđuje, a bogami i puno košta”.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Sljedeće Nazifovo pitanje je bilo: “Da li si, Savo, ikad bio krivolovac?”

A Savin odgovor je bio više nego iskren: “Kako da ne.Sad svi ovi «pošteni» ribolovci koji se prave važni, kad ih malo dublje zagrebeš ispod kože otkriješ bivše krivolovce. I ja sam “krivolovio”, ili sam imao višak komada, ili manjak centimetara.”

Na pitanje o revirima, Savo odgovara: “To je super stvar! Samo mi se ne svidja ovo “uhvati i pusti”, a evo i što.Moja žena nikad nije sumnjala u mene, jer sam dok sam bio mlad uvijek donosio ribe, a sad, stalno joj tupim i govorim da se sad ne može riba nositi sa vode, nego kad je uhvatiš, moraš je pustiti.Njen komentar je da je sve to budalaština i sad misli da se pod stare dane švalerišem.Onda nekad kupim “kalife”, ali ne pali, zna ona šta je šta.
Na ovim terenima sam bio prije 20-25 godina i ovo je jako zahvalan teren. Drago mi je da su poribili rijeku, jest da je sitna, ali će, ako bog da, biti i krupnije.Bitno je da se krenulo.Perspektiva ribolova jesu reviri i koncesije.Prije tih dvadesetak godina je bila samo sitna riba – garibi, kako mi volimo reći. Znate kako je, kad imaš otvorenu vodu, to ti je ko Alajbegova slama, svak raznosi – niko brigu ne brine”.

Savina poruka za kraj je bila: “Ako želite dugo živjeti i lijepo se družiti, bavite se ribolovom”Jedna kineska poslovica otprilike kaže: “Svakom čovjeku je bog odredio broj dana koliko će živjeti.Dani provedeni u ribolovu ne ulaze u taj broj!”

A da li je ovo neki indijanski ritualni ples za prizivanje potočne pastrmke, Savo i Nazif nam nisu objasnili.

Ili je ipak sunce bilo prejako!

Bistro vam Savo i Nazife, Sanjine, Samire, Ratko i Đorđe.
Bistro Bosno i Hercegovino!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.