Najnovije vijestiTehnike i pribor

Ribolov za neugodnih vjetrovitih dana – tehnikom match protiv vjetra

Ribolov plovkom na stajaćim vodama, ako puše vjetar, a pogotovu želite li loviti na većim udaljenostima, može se iz užitka koji bi ribolov u osnovi trebao biti pretvoriti u pravo mučenje.

Na površini vode stvarat će se «trbuh» od najlona, strujanja će pomicati plovak i tako odvlačiti udicu s mamcem s mjesta hranjenja, a prije svega teško ćete uopće precizno zabaciti lagani sustav.

Ribiči iz Velike Britanije, u kojoj je vrijeme često takvo, osmislili su tehniku ribolova finim priborom kojom su doskočili spomenutim poteškoćama.

Kako je u početku primijenjena na natjecanjima, nazvana je ‘match’ tehnika i ubrzo se proširila svijetom te se počela rabiti i u svakodnevnu ribolovu.

U čemu je tajna?

U specifičnim štapovima i waggler plovcima, koji omogućuju da najlon za ribolova cijelom dužinom, od plovka do vrha štapa, bude ispod površine. Time se izbjegava utjecaj vjetra i površinskih strujanja pa plovak, a i cijeli sustav s mamcem, stoji na željenu mjestu. Waggleri su dugački plovci koji su u samo jednoj točki, u svom donjem dijelu, učvršćeni za najlon, a u sebi ionako već nose određeno olovno otežanje.

Zbog specifične aerodinamične građe i tog otežanja u donjem dijelu, waggleri se mogu precizno i daleko zabaciti, jer se u zraku ponašaju poput pikado strelice.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Teži waggleri na najlon se učvršćuju jednim od za to predviđenih sustava s kopcom, a u lakših se to izvodi jednostavnije, pomoću nekoliko olovnih kuglica.

Štapovi za tehniku match lagani su, vitki i elastični te imaju na sebi velik broj vodilica koje sprječavaju lijepljenje najlona za tijelo štapa.

Izradjuju se uglavnom u standardiziranim dužinama (3,9 m, 4,2 m i 4,5 m) i u nekoliko različitih težina bacanja, a koji ćete odabrati ovisi o daljini na kojoj lovite, težini wagglera, dubini vode i veličini riba koje namjeravate loviti.

Match štapovi parabolične su akcije, što znači da se pri opterećenju jednoliko savijaju cijelom svojom dužinom, pa dobro ublažavaju udare i bjegove ribe pri zamaranju te tako čuvaju tanke najlone od pucanja. U ovoj tehnici potrebno je rabiti tonuće najlone (s oznakama «sinking» ili «afondate»), koje je dobro još i dodatno odmastiti deterdžentom za pranje posuđa.

Pri zabacivanju wagglerom je potrebno nekoliko metara prebaciti mjesto koje ste prije toga nahranili, uroniti vrh štapa u vodu i brzim okretanjem ručice role potopiti najlon i «navući» cijeli sustav u područje hranjenja.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Da biste zabacili uvijek na isto mjesto, odredite sebi neki orijentir na suprotnoj obali, a daljinu na najlonu obilježite vodootpornim flomasterom.

Ako ste sve uradili ispravno, plovak bi uskoro trebao potonuti. Slijedi zatezanje, savijanje štapa i ono što je vjerojatno najljepše – zamaranje ribe! Samo mirno i polako. I nadam se da vam je kočnica na roli dobro namještena.

Bistro!

STIL – Ribičko umijeće

Nije nevažno ni držanje ribičkog štapa!

Za ribolov match tehnikom valja obratiti pozor i na položaj štapa za ribolova – vrh je potopljen, najlon je ispod površine, kao na fotografiji dolje. Fotografija ispod prikazuje pak postupak zamaranje ribe, ovdje šarana, kako bi ga ribič  mogao izvući iz vode ne ozlijedivši ga.

Text i fotografije – Ninoslav Žagar, Večernji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.