11:19 am - Nedjelja April 21, 2019

Ribolov za neugodnih vjetrovitih dana – tehnikom match protiv vjetra

Ribolov plovkom na stajacim vodama, ako puše vjetar, a pogotovu želite li loviti na vecim udaljenostima, može se iz užitka koji bi ribolov u osnovi trebao biti pretvoriti u pravo muenje. Na površini vode stvarat ce se «trbuh» od najlona, strujanja ce pomicati plovak i tako odvlaciti udicu s mamcem s mjesta hranjenja, a prije svega teško cete uopce precizno zabaciti lagani sustav.
Ribici iz Velike Britanije, u kojoj je vrijeme cesto takvo, osmislili su tehniku ribolova finim priborom kojom su doskocili spomenutim poteškocama. Kako je u pocetku primijenjena na natjecanjima, nazvana je «match» tehnikom i ubrzo se proširila svijetom te se pocela rabiti i u svakodnevnu
ribolovu. U cemu je tajna?
U specificnim štapovima i

waggler plovcima, koji omogucuju da najlon za ribolova cijelom dužinom, od plovka do vrha štapa, bude ispod površine. Time se izbjegava utjecaj vjetra i površinskih strujanja pa plovak, a i cijeli sustav s mamcem, stoji na željenu mjestu. Waggleri su dugacki plovci koji su u samo jednoj tocki, u svom donjem dijelu, ucvršceni za najlon, a u sebi ionako vec nose odredjeno olovno otezanje.
Zbog specificne aerodinamicne grade i tog otezanja u donjem dijelu waggleri se mogu precizno i daleko zabaciti, jer se u zraku ponašaju poput pikado strelice. Teži waggleri na najlon se ucvršcuju jednim od za to predvidjenih sustava s kopcom, a u lakših se to izvodi jednostavnije, pomocu nekoliko olovnih kuglica. Štapovi za tehniku match lagani su, vitki i elasticni te imaju na sebi velik broj vodilica koje sprjecavaju lijepljenje najlona za tijelo štapa. Izradju-
ju se uglavnom u standardiziranim dužinama (3,9 m, 4,2 m i 4,5 m) i u nekoliko razlicitih težina bacanja, a koji cete odabrati ovisi o daljini na kojoj lovite, težini wagglera, dubini vode i velicini riba koje namjeravate loviti.
Match štapovi parabolicne su akcije, što znaci da se pri opterecenju jednoliko savijaju cijelom svojom dužinom, pa dobro ublažavaju udare i bjegove ribe pri zamaranju te tako cuvaju tanke najlone od pucanja. U ovoj tehnici potrebno je rabiti tonuce najlone (s oznakama «sinking» ili «afondate»), koje je dobro još i dodatno odmastiti deterdžentom za pranje posuda. Pri zabacivanju wagglerom je potrebno nekoliko metara prebaciti mjesto koje ste prije toga nahranili, uroniti vrh štapa u vodu i brzim okretanjem rucice role potopiti najlon i «navuci» cijeli sustav u podrucje hranjenja. Da biste zabacili uvijek na isto mjesto, odredite sebi neki orijentir na suprotnoj obali, a daljinu na najlonu obilježite vodootpornim flomasterom. Ako ste sve uradili ispravno, plovak bi uskoro trebao potonuti. Slijedi zatezanje, savijanje štapa i ono što je vjerojatno najljepše – zamaranje ribe! Samo mirno i polako. I nadam se da vam je kocnica na roli dobro namještena. .. Bistro!
 

STIL – Ribicko umijece
Nije nevažno ni držanje ribickog štapa!
Za ribolov match tehnikom valja obratiti pozor i na položaj štapa za ribolova – vrh je potopljen, najlon je ispod površine, kao na fotografiji dolje. Fotografija ispod prikazuje pak postupak zamaranje ribe, ovdje šarana, kako bi ga ribic uspjelo mogao izvuci iz vode ne ozlijedivši ga.
Text i fotografije – Ninoslav Žagar, Vecernji list

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Tehnike i pribor

No comments yet.

Leave a Reply