EkologijaNajnovije vijesti

Poziv na zaštitu sliva rijeke Drine

Udruženje demokratskih pravnika danas je pozvalo na zaštitu sliva rijeke Drine akademsku i širu zajednicu, lokalne vlasti s područja Bosanskopodrinjskog kantona, nevladine organizacije, udruženja, građane  i sve one koji mogu pomoći u tom smislu.
U saopćenju Udruženja demokratskih pravnika se napominje da vlasti Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine na Drini i njenim pritokama imaju namjeru izgraditi niz hidroelektrana, a da pri tome nisu uradile valjane ekološke studije.

Drina i njene pritoke Sutjeska, Hrčavka, Ćehotina, Bistrica, Kolina, Osanička rijeka, Radojna, Lim, Rzav i Rakitnica, kako se navodi, predstavljaju najveće izvore pitke vode u Evropi i zbog toga se izgradnja ovih centrala može negativno odraziti ne samo u slivu Drine već i šire.

Kako se dodaje, izgradnjom bi se ugrozio biljni i životinjski svijet na tom području, a pored ostalog ugrozila bi se i Perućica, jedina prašuma u Evropi.

To je razlog što pozivamo akademsku i širu zajednicu, a posebno Akademiju nauka i umjetnosti BiH da nam se pridruži i obrazuje tim u kojem bi pored ostalih znanstvenika bio i prof. dr. emeritus Avdo Sofradžija, izvanredni poznavalac sliva Drine. Pozivamo i lokalne vlasti s područja Bosanskopodrinjskog kantona da se udruže i angažiraju zajedničke nastupe kod državnih i entitetskih vlasti. Molimo sve nevladine organizacije i udruženja građana da animiraju u susjednim državama i svijetu pokrete  zelenih i da ono što nam je dobri Bog dao zaštitimo od nerazumnih ljudi koji to žele uništiti“, kaže se u saopćenju Udruženja demokratskih pravnika.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.