Iz svijetaNajnovije vijesti

Riba pilan: Stvorenje sa motornom pilom na nosu

Ako ste ikada vidjeli ribu pilan vjerovatno ste se pitali ko je tom stvorenju nataknuo motornu pilu na nos.
Nije čudo da je neki zovu i pilonos. Sedam vrsta te ribe, koliko ih živi u svjetskim morima, nesumnjivo spada u najneobičnije kreacije evolucije. Svaka od njih ima ponešto drugačiju pilu, odnosno izraslinu naoružanu s dva reda zuba koji strše prema van. No kako i za što pilonos koristi svoj čudnovati dodatak?
Stručnjaci tvrde da ima dvije funkcije – služi kao osjetilo i kao oružje. Izraslina je posuta malim porama koje ribi omogućuju da osjeti slabašna električna polja što ih stvaraju živa bića pa se čak ni u muljevitoj vodi plijen ne može sakriti od neobičnog predatora. Kada konačno nađe žrtvu, pilan svoju pilu koristi kao poput mačevaoca. Snažnim zamasima ustranu ošamućuje ili nabada plijen zubima. Ponekad će jakim zamahom presjeći ribu na pola. No čak i slabiji udarci ošamutit će plijen pa će on potonuti na dno gdje će ga pilan nabosti zubima ili jednostavno progutati.
Pila je također korisno oruđe za pretraživanje dna na kojem pilonosi uglavnom obitava.Pilan pripada porodici ajkula.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

httpv://www.youtube.com/watch?v=zkXQJA33fco

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.