9:14 am - Ponedjeljak Decembar 17, 2018

Prvi samit o rijekama Evrope u Sarajevu od 27. do 29. septembra

U organizaciji Centra za životnu sredinu i austrijske organizacije Riverwatch – Prvi samit o rijekama Evrope u Sarajevu od 27. do 29. septembra

Zbog čega se pokreću brojni planovi za izgradnju hidroelektrana? Kakva je budućnost evropskih rijeka? Kojim pravnim alatima se možemo boriti za zaštitu rijeka? Kako zaustaviti subvencije i ulaganja u hidroenergiju?

Sve su ovo pitanja na koja će se pokušati odgovoriti tokom Prvog samita o rijekama Evrope koji će se održati u Sarajevu od 27. do 29. septembra u organizaciji Centra za životnu sredinu i austrijske organizacije Riverwatch.

Skupu će prisustvovati brojne organizacije iz Evrope i svijeta koje se bave zaštitom rijeka i problemom masovne izgradnje hidroelektrana, a očekuje se oko 300 učesnika.

Razgovaraće se i o pokretu za uklanjanje brana, alternativnim vidovima energije i mnogim drugim temama, a samit će biti prilika za umrežavanje i razmjenu iskustava učesnika iz raznih krajeva Evrope.

“Odavno je jasna važnost Bosne i Hercegovine na karti rijeka Evrope. Ovim događajem ćemo imati priliku da pokažemo da ne samo što imamo izvrsne rijeke, nego imamo i ljude koji se za te rijeke bore”,objasnila je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Ulrich Eichelmann, direktor organizacije RiverWatch ističe da zemlje Balkana imaju nešto čega više nema u ostatku Evrope, a to su upravo živopisne rijeke.

„Ovdje kuca plavo srce Evrope. Ali ukoliko ne budemo obraćali pažnju, sve bi to moglo biti uništeno zbog profita, korupcije i ignorisanja. Rijeke ne nose samo vodu, životinje i biljke, nego i osjećaje“, rekao je Eichelmann.

Skup će biti otvoren konferencijom za medije koja je zakazana za 27. septembar sa početkom u 12.00 časova u hotelu Saraj.

Na konferenciji će se medijima obratiti Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu, kao i predstavnici organizacija RiverWatch, Geota i Wetlands international.

Tokom trajanja samita u večernjim satima će biti prikazani dokumentarni filmovi koji govore o rijekama Evrope, njihovoj vrijednosti i borbi za njihovo očuvanje.

Završetak samita biće obilježen „Koncertom za rijeke Balkana“ na platou ispred BBI centra u Sarajevu.

Na koncertu će nastupiti Rambo Amadeus, Tamara Obrovac, Eda Zari i Damir Imamović. Ulaz na koncert je besplatan, a u slučaju kiše biće premješten u Dom mladih Skenderija.

Samit će posjetiti i Balkan River Defence tim (Tim za odbranu balkanskih rijeka) koji je trenutno na Balkan River Tour 3 (turneji balkanskim rijekama) i koji svojim kajacima prolazi kroz rijeke šest država u regionu i to Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

Kroz vožnju kajacima po predivnim rijekama regiona, Balkan River Defence tim će na svojoj turneji prezentovati i film pod nazivom «The Undamaged» u kojem se govori da se rijeke, kako i sam samit poručuje, ostave kakve jesu zapanjujuće, čiste i neoštećene.

Cilj ovog samita, kao i Balkan river defence turneje je da shvatimo da se najljepše rijeke Evrope nalaze na Balkanu i trebaju ostati takve, divlje i netaknute!

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Ostalo

No comments yet.

Leave a Reply