Najnovije vijestiTakmičenja

Potraga za kraljicom Une 2013.: Miodrag Ćirić najuspješniji sa mladicom od 94 centimetra

Potraga-za-kraljicom-Une-2013U organizaciji Sportsko ribolovnog društva „Krušnica „ iz Bosanske Krupe proteklog vikenda je održana jedanaesta po redu međunarodna manifestacija takmičenja ribara u ulovu mladice pod nazivom „Potraga za kraljicom Une“.

U ribolovnom svijetu ovo takmičenje je postalo već obavezni termin kada se u Bosanskoj Krupi okupljaju ribari iz zemalja bivše nam države, ali iz drugih zemalja europskog kontinenta.

Ove godine oko šezdesetak ribara je uložilo svoje ribarsko umijeće da bi na svoje udice zakačili eksluzivni primjerak ribljeg fonda rijeke Une-unsku mladicu. Njih devetnaest ove godine imalo je tu sreću, a najbolji je bio Ćirić Miodrag iz ekipe Malog Zvornika iz Republike Srbije. On je ulovio jednu mladicu dužine 94 centimetra i to je bilo dovoljno da u svoje ruke primi pehar za najuspješnijeg takmičara i nagradu za najveću ulovljenu mladicu.

„Ovo je nešto nevjerovatno, ja ne mogu ovo opisati, ovo je doživljaj neponovljiv, uz uspeh za moj prvi dolazak tu, nevjerovatno uz prelijepu mladicu od 94 centimetra. Obzirom da sam ja proputovao cijeli svijet u potrazi za mladicom, čak tri puta sam je tražio u Mongoliji, ali ovakve predivne rijeke još nisam vidio. Ovakvo prekrasno druženje isto, uz zaista vrhunsku organizaciju, jednostavno za nevjovati. Ovdje je toliko pozitivne energije i motivacije da sada verujem da će ovakvih druženja biti još više. Ova rijeka, uz rijeku kraj mog grada isto, Drinu su potvrđeni biseri svijeta. Vidim tu budućnost, osobito gradova pored ovih rijeka u razvoju turizma, ribolovstva, kakav je i gostoprimljiva i vesela Bosanska Krupa sa svojim ljudima. Ja sam najuspješniji, ali mnogo mi je važnije što sam sve ovo doživio u toku potrage za prelijepom, posebnom mladicom“– izjavio je pobjednik Miodrag Ćirić iz Malog Zvornika.

Organizacija takmičenja „Potraga za kraljicom Une“ za organizatore je već odavno dobro savladan posao,tako, ni sve pohvale i oduševljenja takmičara i učesnika nisu bila neočekivana, ali u svakom slučaju, obradovala su ih.

Predsjednik ribolovaca „Krušnice“, dr.Sead Šertović je u ocjeni takmičenja kazao i najvažnije karateristike ovogodišnjeg natjecanja, zahvaljući se sponzorima i pokroviteljima manifestacije, Općini Bosanska Krupa, općinskom načelniku Arminu Halitoviću, portalu Krupljani.ba i JP Radio Bosanska Krupa, Hypo-Alpe Adria-Banci i Bosancar poduzeću iz Bosanske Krupe.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Predsjednik udruženja „Krušnica“ je naglasio da dovoljno o manifestaciji govore ushićeni utisci ovogodišnjih učesnika, kao i stalna podrška prijatelja ove manifestacije iz Novog Sada, Vinkovaca, Vukovara i drugih promotora ribolovstva i ribolovne kulture u susjedstvu.

Drugo mjesto u ovogodišnjoj potrazi za mladicom osvojio je Dalibor Tadić, također član ekipe iz Malog Zvornika, sa ulovom dvije mladice, u dva dana takmičenja. I trećeplasirani takmičar je iz susjedne Republike Srbije, Nikola Mihailović, tačnije iz Loznice, koji je uspio uloviti mladicu drugog dana takmičenja dužine 90 centimenatara.

Lovilo se napotezu od Crnog jezera do Stegarića. Pored takmičara iz Srbije, ulovljenom mladicom su se mogli pohvaliti i ribari iz Slovenije, Hrvatske i ove godine skromnim rezultatima domaćini, ili ribari iz unsko-sanskog kantona. Najuspješniji takmičar iz BiH je Marko Porobić iz Orašja.

Udruženje sportskih ribolovaca „Krušnica“ je članovima porodice nedavno preminulog Mehe Mulalića uručilo plaketu kojom su željeli odati priznanje ovom strastvenom ribolovcu za sve ono što je učinio na njegovanju bosanskokrupskog ribolovstva i njegovu promociju u svijetu.

Ovo takmičenje, promocijom, sponzorstvom i prijateljstvom svih jedanest godina ,uz „Travara“ iz Novog Sada i Vunjak Vobler iz Vukovara prati i tvrtka Monach dok iz Vinkovaca.Poslije jedanest godina utisci vlasnika ove tvrtke dr.Milana Marijana Pocrnje su puni zadovoljstva, ali i naglašene obaveze da se trenutno, najbogatija mladicom rijeka Una, bolje zaštiti:

„Bosanska Krupa i udruženje ribara „Krušnica“ i ovaj put su pokazali visok nivo u oraganizaciji ovakvih takmičnja.Lično znam koliko je to posla jer sam organiziram sa kolegama slična takmičenja na Dunavu, ali u potrazi za smuđem, ribom koja obitava u našim vodama. Mi mladice nemamo, a mladice nemaju mnogi i nemaje umnogim vodama gdje je bila. Vi ste uspjeli što mnogima nije, vi ste uspjeli sačuvati mladicu uprkos problemima, prošlogodišnjem pomoru, pokazali ste da možete upravljati svojom rijekom i njenim ribljim fondom. U cijelom dunavskom slivu nekad je mladica obitavala u svim rijekma. Danas je to rijetkost,najbogatija mladicom je rijeka Una, osobito na dijelu toka od Bihaća do Bosanske Otoke, znači u Bosanskoj Krupi. Uspješnost u očuvanju rijeke Une i maldice treba unaprijeđivati, a mi strastveni ribolovci ćemo rado raditi lobi vas i dovoditi vam turiste, još više nego do sada. Mnogo sam turista doveo ovamo iz Njemačke, Švedske i drugih zemalja svi su oni oduševljeni. Svi oni sanjaju mladicu,jer u Njemačkoj kažu da je mladica“riba sa tisuću zabaca“. Ona je postala zaista rijetkost u njemačkim rijekama. Unatoč svim mogućnostima vještačkog uzgoja, ovo što vi imte ovdje, prirodan uzgoj, u ovako divnoj rijeci, divnoj okolini sa takvim srdačnim ljudima, nema zaista niko na svijetu. Svi koji ovdje dođu zaneseni samo kao amnet ostave riječi: Sačuvajte ovo!Ono što me najviše veseli jeste da iz godineu godinu vidim u Bosanskoj Krupi sve više pristalica sportskog načina ribolova po principu: Ulovi-Uslikaj-Pusti !Mladica je ugrožena,nalazi se na crvenoj listi. Vi ste sretnici i zato imate obavezu čuvati je!“(dr.Milan Marijan Pocrnja)

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

I na jedanaestoj, i na svim budućim Potragama za kraljicom Une, pravila su ostala i ostaće ista: sav ulov će poslije brzog mjerenja ponovo biti vraćen u rijeku Unu. Ove godine na ovom takmičenju ulovljeno je dvadest mladica ukupne dužine 14 metara i 445 centimentara.

Pored ribolova,doprinosa razvoju turizma,istakli su svi učesnici,ovo takmičenje je i posebna prilika za razvijenje prijateljstva,razmjenu iskustava u svim oblastima života i rada,osobito učesnika koji dolaze iz regiona koji u budućem razvoju i svoju ekonomiju i društveni razvoj ,mogu najbrže unaprijeđivati- okrenuti jedni drugima.

Tekst preuzet sa: www.krupljani.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.