Mještani Podzvizda u Velikoj Kladuši pokazali šta je zajedništvo: Kupanje u čast Kvrkulje

mjestani-podzvizda-u-velikoj-kladusi-pokazali-sta-je-zajednistvo-kupanje-u-cast-kvrkuljeIako je ljeto okončano, a sezona riječnog kupanja završena i mnogo prije toga, mještani mjesne zajednice Podzvizd kod Velike Kladuše nimalo se na to nisu obazirali, nego su se kupali u hladnoj vodi proslavljajući jednu malu svečanost za koju su sami zaslužni.

Naime, Velika Kladuša nekada je obilovala vodenicama “potočarkama”, koje nestaju kao i sva druga starina i tradicije ovog kraja.

Jednoj od njih, za koje su ih vezale posebne uspomene, nisu dozvolili da nestane bez traga.

Domaći su uz pomoć rodbine iz inostranstva odlučili da obnove vodenicu Kvrkulja i ne samo to, nego da prošire i urede prostor na kojem su nekada provodili djetinstvo. Mlin je nekada ležao tik uz malo jezerce koje je od pamtivijeka bio kupalište u toku ljetne sezone. Godinama nakon toga sve je propalo i zaraslo, a umjesto jezerca niknula je neprohodna bara.

Druženja

Kao što je stao kamen u mlinu, za kojeg je ponestalo žita da ga sitno melje, tako je na ovoj lokaciji ponestalo i života. Uz mnogo truda i ulaganja mještani su završili zemljane radove svog davnašnjeg kupališta, a kao vrhunac projekta, sagrađena je replika starog mlina Kvrkulja.

Pročitajte i:   Izvršena revizija Ribolovne osnove na ribolovnom području kojim gospodari Udruga sportskih ribolovca Vitez

U budućnosti, kažu mještani, namjeravaju mlin potpuno vratiti u funkciju, što podrazumijeva da će mu nabaviti i unutrašnji mehanizam za mljevenje kakvog samo stare zanatlije znaju napraviti.

Mještanima naruku ide i činjenica da je stari kolski put do Kvrkulje zamijenio asfaltirani. Sada namjeravaju svake godine ovdje organizovati manifestaciju, druženje domaćih sa rodbinom iz inostranstva, te koristiti svaki lijep i sunčani dan da se okupaju u jezercu kojem su vratili stari sjaj.

Carsko mjesto

Stariji mještani Podzvizda su bili naročito oduševljeni, jer im je vraćeno nešto što je nestalo prije čak 70 godina, a mlađi su, bez imalo oklijevanja, skočili u vodu i zaplivali.

Na kraju, čar cijelom njihovom poduhvatu daje i činjenica da je ovaj lokalitet i danas zaveden kao vlasništvo Austro-Ugarske carevine, tako da im ga danas nema ko oduzeti.

Zbog toga su mještani svoju malu carevinu iznova prozvali Kraljeva Kvrkulja.

Pročitajte i:   UGSR ‘Mrena’ Živinice: Izrečena sankcija članu udruženja zbog nepoštovanja lovostaja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.