Bitka za Sutjesku

natasa-crnkovicCentar za životnu sredinu je danas objavio video Bitka za Sutjesku, koji za cilj ima približavanje široj javnosti problematike planova za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

“Video Bitka za Sutjesku upravo treba da pokaže kako naše mišljenje protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska nije usamljeno, te kako su se oko štetnosti tih planova usaglasile mnoge organizacije, stručna javnost, te lokalno stanovništvo”, naglasila je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu i koordinatorica kampanje.

Centar za životnu sredinu već više od godinu dana aktivno radi na ovoj problematici, sarađujući sa naučnicima, organizacijama civilnog društva, međunarodnim institucijama, sekretarijatima konvencija za zaštitu prirode, te lokalnim stanovništvom. Pokrenute su i tužbe protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zbog usvajanja Studija uticaja na životnu sredinu. “Bitka će biti gotova tek kada se odustane od ovih suludih planova”, poručuju iz Centra.

httpv://www.youtube.com/watch?v=pqIz3wbpo2I

Na dnevnom redu nastavka sjednice Narodne skupštine Republike Srpske će se utorak, 04.02.2014. godine naći i Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalni park Sutjeska.

„Nekoliko puta smo pozvali poslanike Narodne skupštine da ne glasaju za usvajanje Prostornog plana područja posebne namjene Nacionalnog parka Sutjeska, koji podržava izgradnju malih hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka. Izgradnja hidroelektrana bi nepovratno ugrozila naše prvo i najveće zaštićeno područje, kao i razvoj lokalne zajednice koji bi se trebao temeljiti na prirodnim bogatstvima toga kraja“, istakla je Nataša Crnković.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.