EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Zagadili okean smećem, a priroda grešku ispravila na najljepši način

plaza-staklo-3Plaža u Fort Bregu u Kaliforniji pravo je poprište borbe između prirode i ljudske nesavjesnosti. Ovo mjesto, poznato i kao staklena plaža, jedan je od dokaza kako priroda umije da ispravi greške čovjeka i to na neočekivano lijep način.

Stanovnici Fort Brega su, zbog manjka komunalnih službi, ali i sopstvene neodgovornosti, godinama svoje đubre bacali u obližnji okean.

Pretrpana smećem, plaža u ovom mjestu ubrzo je i postala poznata kao “smetljište”.

Međutim, šezdesetih godina su vlasti pokrenule inicijativu da se ovaj dio priobalja očisti, a ono što su pronašli ispod gomile đubreta, oduševilo ih je.

Voda je godinama razbijala razne otpatke koje su u nju bacali, praveći od njih prelijepe staklene kamenčiće raznih boja. Danas ovu plažu krase šareni obluci koje je sama napravila, a i stari nadimak je iščezao pred novim: Staklena plaža.

Plažu i okolnih 40 ari zemlje kupila je država i ovaj dio sada predstavlja državni park. Sada je ova ljepota konačno zaštićena, a svaki kamenčić moći će da ispriča svoju priču budućim generacijama.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Na Staklenoj plaži prelivaju se sve boje: od crvene, preko safirne, do zelene, a njihov neobičan izgled lekcija je i opomena od prirode za sve nas.

Izvor: blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.