Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Nove aktivnosti USR Vitez – Čišćenje rijeke Lašve i spašavanje ribljeg fonda

12USR Vitez, u saradnji sa agronomskim institutom Mostar i Centrom za zaštitu i promicanje endemskih i autohtonih ribljih vrsta Mostar, uradila je akciju spašavanja ribe na rijeci Lašvi.

Nakon prošlotjedne uspješno obavljenje akcije kontrole ribljeg fonda te niza akcija čišćenja korita rijeke Lašve i njenih pritoka u subotu 05.04.2014. je urađeno izlovljavanje ribe, tzv elektroribolov, na području Draganovac, (od Radakovog mosta pa sve do mjesta gdje je planirana izgradnja brane MHE “Lašva”, druge u nizu od pet planiranih minihidrolelektrana).

Iako se radi o izlovljanju ribe električnom energijom, ono je nažalost nužno jer u protivnom tokom radova može doći do potpune devastacije flore i faune nizvodno. Akcija je najavljena Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB čiji su predstavnici i prisustvovali samoj akciji.

Cijela akcija u potpunosti je financirana od strane investitora radova G-tank Vitez. Sva ulovljena riba je prebačena na novu lokaciju, uzvodno od mosta na Modrulji. Ispred USR Vitez u akciji su sudjelovali: Miro Grabovac, Dragan Jonjić, Stipica Mlakić, Duško Pucar i Novak Šarić. Zahvaljujemo ribogojilištu “Izmišljeni potok” koji su obezbjedili vozilo za prevoz ribe i kisik.

Centar za zaštitu i promicanje endemskih i autohtonih ribljih vrsta Mostar

Braća Anto, Mijo i Ivan Lovrić iz Rame već duže vrijeme surađuju sa Institutom u Mostaru i kako sami kažu uvijek se iznova vesele doći u županiju Središnja Bosna. Između ostalog Anto Lovrić nam je pojasnio da oni rade na području cijele države BiH te da se služe modernim instrumentima koji ni na koji način ne štete niti biljnom a pogotovu ne životinjskom svijetu koje žive u vodama. Uređaj iako radi na električnu energiju nije opasan niti za ljude. Iznenađen je koliko je Lašva bogata ribama posebno potočnom pastrvom, mladicom, lipljenom, pešom i klenom kao i velikim brojem mlađi. Na kraju je napomenuo da svi oni koji imaju potrebu za kvalitetnom kontrolom ribljeg fonda mogu poslati upit na Institut u Mostaru.
Možete ih posjetiti i putem weba stranice na adresi www.apfmo.org

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Akcija čišćenja rijeke Lašve – Divjak 05. april 2014.

Članovi Udruge sportskih ribolovaca Vitez pod pokroviteljstvom načelnika općine Vitez su 05.04.2014. godine izveli akciju čišćenja korita i obale rijeke Lašve. Akcija je izvedena na dionici nizvodno od mosta Divjak.

Akciji se odazvali slijedeći članovi USR Vitez kojima se ovim putem zahvaljujemo:

Dragan Augustinović, Vojko Šarić, Željko Gudelj, Stjepan Petrović, Ivo Kovač, Mehmed Arnautović, Sulejman Dajić, Ivo Blaž, Mladen Bučar, Mirko Krišto, Suljo Smajić, Tihomir Egonjić, Mirko Maleš, Zdravko Furundžija i Ivica Kovač.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.