Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Održana izvještajna Skupština Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva

jezero-staraca-ilijasDana 25. maja 2016. godine, na jezeru Starača, održana je izvještajna Skupština Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Predsjednik Udruženja Adnan Osmanagić je podnio Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za 2015. godinu.

Kao najbitnije uradjeno, Osmanagić je istakao završetak projekta uređenja takmičarske staze na jezeru finansirane od strane Ministarstva za kulturu i sport FBiH, pomoć Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za provođenje revijalnog Prvenstva Kantona Sarajevo i 1. Kupa Udruženja, te gostovanje u emisiji “TV Bingo show” Lutrije Bosne i Hercegovine.

Izgradnja i uređenje staze je provedeno u etapama. Sredstva u iznosu od 5.000 KM su uplaćena krajem septembra 2014. godine, tako da je u toj godini napravljen splav sa kojeg su se kasnije pravile drvene platforme. Tokom cijele 2015. godine, naši članovi su sami i volonterski pravili platforme u svrhu uštede sredstava i da bi se što više posla uradilo. Tako se uspjelo kupiti i dodatne građe za izgradnju natkrivenog objekta u svrhu sklanjanja takmičara od nevremena.

U septembru mjesecu 2015. godine smo aplicirali Ministrstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo za održavanje dva takmičenja na jezeru kojim je obilježen završetak radova finansiran od strane Federalnog ministarstva. Prvenstvo KS je ponovo održano nakon 9 godina, a 1. Kup našeg Udruženja je okupio ekipe iz cijele Bosne i Hercegovine.Krivicna-prijava-kontejner_Sead_Kozlic_Salko_Gusic

Gostovanje u emisiji FTV “TV Bingo Show” je popravilo budžet udruženja, odnosno pokrilo gubitak koji smo vukli od 2014. godine zbog prevare od strane osoba kojim smo prodali jedan od kontejnera koje smo dobili kao donaciju NATO snaga u BiH.

Tom prilikom smo dobili 5 kontejnera gdje smo dva donirali kolegama iz USR Busovača i USR Sarajevo 1906, dva ostavili na jezeru Starača za naše potrebe i jedan prodali za iznos od 4.000 KM. Osobe koje su “kupile” kontejner su Sead Kozlić iz Tuzle, uposlenik BH Telekoma i Salko Gušić, general u penziji, a isti im je bio potreban za farmu koza koju njih dvojica imaju u Žepi (tako je nama prezentovano). Dogovor je bio da isti isplate do jula 2014. godine.

Kako do dana današnjeg isti nisu uplatili nijedan fening na račun udruženja, tako smo u septembru mjesecu prošle godine pokrenuli krivičnu prijavu protiv istih. Međutim, od tužilaštva smo upućeni da podnesemo privatnu tužbu.

Sead Kozlić i Salko Gušić će biti tuženi u što skorijem roku.

Ovu godinu je obilježilo i poribljavanje jezera velikim šaranima, tako da je riblji fond sve bolji i bolji.

Po pitanju takmičarskog ribolova, 2015. godina su naše ekipe nastupile na nekoliko takmičenja u disciplini “lov ribe udicom na plovak” i jedna ekipa je nastupila i na Prvenstvu FBiH u lovu šarana i amura.

Najbolji plasmani u prošloj godini su 3. mjesto na Memorijalnom kupu “Alić Hidajet – Hitko” u organizaciji kolega iz Ilijaša i 1. mjesto na Kupu našeg Udruženja na kojem su nastupili Hasan Dolovac, Zajko Delić i Mustafa Husejnović.

U 2015. godini smo, nakon mnogo problema i peripetija, uspjeli završiti i Ribolovnu osnovu koja je pokazala da je stanje na vodama pripadajućeg nam Ribolovnog područja 6 u katastrofalnom stanju, a za koje plaćamo sasvim nerealnu naknadu u iznosu od 3.550 KM. Od svih vodotoka, jedino su rijeke Ljubina i Rača pokazale da još uvijek imaju zavidan riblji fond što je vjerovatno uzrokom poribljavanje rijeke Rače odraslim jedinkama potočne pastrmke i kvalitetnijim čuvanjem voda od strane naših ribočuvara – volontera. Sredstva za plaćanje izrade Ribolovne osnove je obezbjedili Ministarstvo privrede KS u iznosu od 4.680 KM.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

U 2015. godini smo prodali 14 dozvola od 100 KM, 8 od 50 KM i 400 dnevnih dozvola po 10 KM. Osnovna voda na kojoj uspjevamo ostvariti ovaj prihod je jezero Starača.

U toku 2015. godine, osim sitnih idiotluka kojim nam se devastiraju stvari napravljene na jezeru, usamljenih zagađenja jezera i njegovog okruženja ambalažnim otpadom, krupne incidenten situacije su bile početak izgradnje kupališta na rijeci Misoči pokrenut od strane predsjednika Mjesne zajednice Misoča, gdje je pod krinkom te izgradnje, izvlačen šljunak iz korita rijeke gdje je napravljena ogromna devastacija vodotoka. Podnijeli smo prijavu i policiji PU Ilijaš te nadležnom Kantonalnom inspektoratu. Osim izlaska teren i postavljanja prepreke na putu kojim je šljunak transportovan, do danas, iako smo više puta tražili informaciju o tome dokle se došlo sa našom prijavom, nismo dobili nikakvu povratnu informaciju od nadležnog inspektora Harisa Biogradlića.

U noći 14. na 15. avgust došlo je do potpunog presušenja toka rijeke Misoče ispod vodozahvata. Tom prilikom je uništen sav riblji fond, rakovi, zoo i fitoplankton. Samo mizeran broj riba je spašen od strane lokalnog stanovništva i naših članova koji su ribe iz manjih barica prebacivali u veće, nadajući se brzom dolasku vode. Voda se vratila u korito u nedjelju, 16. avgusta u 08:00 ujutro. Nakon prijave nadležnoj inspekciji, isti su izašli na teren tek u ponedjeljak  i konstatovali da “nema tragova pomora” jer su mrtve ribe i rakove pojele druge životinje. Ni naše fotografije, a ni video zapis pomora u kojem se tačno vidjela količina mrtvih rakova po kvadratnom metru toka i tačno vrijeme povratka vode u korito nisu bili dovoljan dokaz za poketanje prijave protiv odgovornih.

Ipak, kao naš najveći uspjeh u prethodnoj godini smatramo donatorsku akciju koju su pokrenuli ribolovci koji dolaze na jezero i u kojoj su učešća uzeli i ribolovci iz cijele BiH. Ta njihova akcija je nama bila dokaz da nas angažman nije uzaludan, da je prepoznat i da smo stekli povjerenje ribolovaca. I ovaj put koristimo priliku da se zahvalima svima koji su u istoj učestvovali na bilo koji način.

Na kraju 2015. godine urađeni i proslijeđeni su Izvještaji o utrošku sredstava prema Ministarstvima kulture i sporta FBiH i KS, te Finansijski izvještaj o poslovanju Udruženja.

Za 2016. je planirano dosta aktivnosti, a neke su već realizovane. To su 1. Kup u spin tehnici “Stream Tackle & Laks 2016.” Za isto smo dobili donaciju u ribi od ribogojiišta Laks iz Mostara, a sponzor nagrada za takmičare je prodavnica “Stream Tackle” iz Pala.
Također je održan i 1. Carp kup udruženja “Carp kup Starača 2016.”. Iznos od kotizacija takmičari su usmjeril iza kupovinu kapitalnih šarana čime je kupljeno nekoliko kapitalnih riba od 6 do 19 kilograma težine.

Pročitajte i:   (VIDEO) Visoke temperature prouzrokovalo pomor ribe u Ribarskoj oazi Lađenici u Dobroševićima

Nakon, po novom Statutu SRS FBiH, ustroja Kantonalnog saveza sportskih ribolovaca, jedan od naših prijedloga, a i drugih članica SRSKS koji su korisnici ribolovnog prava, će biti nastupanje prema Ministarstvu privrede KS kao nadležnom ministarstvu, sa zahtjevom/molbom da se koriguju cijene naknada koje su enormne za (ne)kvalitet voda kojim upravljamo. Uz zahtjev će biti priložene i cijene koje plaćaju naše kolege u drugim kantonima.

Odmah poslije toga je u planu pokretanje tužbe protiv pomenutih Seada Kozlića i Salke Gušića zbog prevare vezano za neizvršavanje obaveze – plaćanja sanitarnog kontejnera, čime ćemo tražiti i glavni iznos i zakoske kamate za cijelokupni period.

U toku 2016. godine ćemo nastavi aplicirati projektima  prema svim nadležnim institucijama koje finansiraju našu i srodne djelatnosti, a kapitalni projekt za ovu godinu je izgradnja i trećeg sektora na obali prema autoputu, tako da dobijemo stazu na kojoj će sva tri sektora biti na istoj obali. Projekat ćemo uputiti Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Također, nastavljaju se radovi na izgradnji drvenih platformi, ali većeg natkrivenog objekta za koji je već kupljena građa.

U zavisnosti od sredstava koja ostvarimo prodajom dozvola, tako ćemo planirati i eventualna poribljavanja propisana Ribolovnom osnovom, a to su rijeke Ljubina i Rača. Također, ove godine će se pokušati kroz apliciranje nadležnim i eventualnim donatorima obezbjediti dodatna namjenska sredstva za poribljavanja.

Što se tiče takmičarskog ribolova, planirano je održavanje udruženjskog takmičenja u lovu ribe udicom na plovak, te 2. Kupa udruženja. Također, ukoliko nam to dozvoli finansijska situacija, finansiraćemo odlaske naših ekipa na viša takmičenja ostvarena plasmanom ili revijalna takmičenja.

Jezero će i dalje biti otvoreno za provođenje takmičenja u orgnizaciji drugih udruženja po Pravilniku za održavanje takmičenja donešenog od strane UG “Bistro!”. U ovoj godini je do sada već održano 6 takmičenja u disciplini “lov ribe udicom na plovak”.

Na Skupštini je Senad Kapo podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika udruženja i zahvalio se kolegama iz udruženja na insistiranju da nastavi sa aktivnostima. Kao razlog naveo je nedostatak vremena za aktivan angažman u udruženju zbog novonastale situacije u kojoj se našao. Na Skupštini nije određen novi potpredsjednik, ali je dogovoreno da se održi ponovni sastanak članova na kojem će se isti izabrati, nakon čega će se završiti i procedura kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na izmjeni osoba ovlaštenih za zastupanje udruženja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.