Najnovije vijestiReportaže

Putujući prirodnim ljepotama NP “Sutjeska”: Provod i uživanje na Trebovoj

Piše: Ismet  BAJROVIĆ

Ako ste neodlučni u tome gdje otići na izlet, nećete pogriješiti ukoliko se zaputite do Nacionalnog parka „Sutjeska“ na Tjentištu, gdje ćete uživati u brojnim prirodnim ljepotama.

Jedna od njih je i planina Trebova na obroncima Zelengore. Za turiste i posjetioce  NP Sutjeska nudi i sportsko rekreativni centar sa terenima za odbojku, košarku, mali  i veliki fudbal sa rekreativnim kupalištrem “Jezero” površine 16000 m2 i uređen kamp na samoj obali rijeke Sutjeske.

Turistička ponuda NP Sutjeska,  pored navedenog, obuhvata i lagane  šetnje obroncima Zelengore ili stazama oko njenih sedam „gorskih očiju“, izlete na Prijevor, Dragoš sedlo ili Orlić, uspon na Maglić ili Volujak, Dornje Bare…

Jedna od najljepših planina  u BiH i na Balkanu je planina Zelengora koju krase brojna jezera, pašnjaci, vrhovi, grebenovi  i stijene… sa bezbroj mogućnosti za odmor i uživanje u prirodi.

Ukoliko ste više za lagane šetnje bez osvajanja zahtjevnih vrhova i grebena, na raspolaganju su vam  Maglić, Volujak, Treskavac, Bregoč, Orufa…

Proteklog vikenda  Trebova je bila puna planinara, izletnika  i ljubitelja planina.  U ovom kraju je tradicija da se ljubitelji planina okupljaju na  planini Trebova i ovo ima za cilj  okupljanje u prirodi u svrhu provoda sa rodbinom  i prijateljima, ali i okupljanje ljubitelja prirode, te druženje sa stočarima na Trebovoj.

U subotu i nedelju, 5. i 6. avgusta, Trebova je bila mjesto za okupljanje berača borovnica, izletnika i obožavaoca  planina. Na ovoj planini  izletnici su postavili šatore, okretali janjce na ražnju, pjevali i družili se, ali i ljubitelji prirode i dugih tura pješačenja, posjetili  Orlovačko, Bijelo i Crno jezero, te  Košutu, Planik i Treskavac.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Ejub Fako, Zaim Bešović, Zahid Bešović, Muhamed Muslić – Ćuza, Sabaheta i Džemo Imanović,  Ifeta i Omer Bajrović, Almir Ćedić, Ramo Ćedić, Naila Ćedić,  Hadžem i Refik Hajdarević,, Muharem i Refik Muhović, Fadil Merdan, Enes Hajdarević, Juko Ožegović, Ramo Kršo, Zuhdija Bešović, Jasmin Čolpa, Alija Karović,  i mnogi drugi, uživali su u  prizoru obronaka Zelengore i planine Trebova.

U toku mog  boravka na  Trebovoj i Zelengori uživao sam  gledajući prelijepe pejzaže Zelengore  koju krase sedam  glečarskih jezera koja narod ovog kraja naziva „gorske oči“. Nekoliko dana sam proveo putujući prirodnim ljepotama NP Sutjeska. Sa fotoaparatom zabilježio mnoge detalje i  uslikao lijepe pejzaže u parku. Bilo je dosta susreta sa ljudima u planini, druženje uz obale Orlovačkog, Bijelog i Crnog jezera, te jezara na Dornjim Barama. Bio sam na Dragoš Sedlu, Prijevoru, Dernečištu. Ovdje dolaze brojni ljubitelji prirode iz  Bosne i Hercegovine, te okruženja i brojnih zemalja svijeta.  Prirodne ljepote NP Sutjeska mame i privlače sve više ljubitelja prirode.

Nacionalni park Sutjeska osnovan 1962. godine, najveći je i najstariji park u BiH, član je  evropske federacije parkova i obuhvata prostrano planinsko područje na graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom i Taron i izvorišnim tokom rijeke Neretve sa planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića,  Volujaka,  Lebršnika,  i Zelengore. Površina parka iznosi  16.05234 ha, a NP Sutjeska upravlja posebnim lovištem „Zelengora“  koje obuhvata  površinu od 53.700 ha.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

Najvažniji biser u nizu prirodnog blaga je Perućica, zaštićeni  prirodni rezervat i jedna je od  najočuvanijih evropskih prašuma. U srcu prašume Perućice nalazi se i vodopad Skakavac visok oko 75 metara sa protokom  vode od 9- 12 litara u sekundi.  Perućički potok je lijep i bogat potočnom patrmkom, ali je strogo zabranjeno loviti pjegavu ljepoticu u ovoj maloj rječici.

Odlučite li otkirti ljepote ovog kraja, najbolje je da  iz Sarajeva krenete prema Tjentištu. Odatle makadamskim putem prema gornjem toku Hrčavke i Ljubin Groba – 20 kilometara lošeg makadamskog puta, stižete na planinu Trebova koja je zaista prelijepa. Puno je zelenila, lijepih pašnjaka i  raznovrskog ljekovitog bilja. Na ovoj planini brojni su berači borovnica i brusnice.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.