Iz svijetaNajnovije vijesti

DiCaprio ponovo o rijekama u BiH: Na korak smo bliže spašavanju plavog srca Evrope

Slavni glumac Leonardo DiCaprio ponovo se oglasio o rijekama u BiH kazavši da smo na korak bliže u spašavanju “plavog srca Evrope” otkako je Vlada Federacije BiH donijela odluku o prestanku subvencioniranja izgradnje malih hidroelektrana.
Kako je DiCaprio napisao na društvenim mrežama, novi podzakonski akt u FBiH je prvi korak ka zaštiti hiljada kilometara divljih rijeka, te ljudi i životinja koji ovise o ovim plovnim putevima.

“Ovo bi također moglo pomoći stvaranju presedana širom Balkana za zaštitu posljednjih evropskih divljih rijeka”, napisao je DiCaprio.


On se osvrnuo i na izjavu Wesa Sechresta, direktora organizacije Global Wildlife Conservation za očuvanje divljih životinja, koji je istakao kako je nadahnuće vidjeti koliko je angažirani lokalni ekološki aktivizam u BiH potaknuo široko protivljenje pogubnoj praksi izgradnje malih hidroelektrana.

“Sada je od velikog značaja da FBiH ispuni obećanje koje je dala ne samo svojim ljudima, već i građanima svijeta, koji žele zaštitit rijek Balkana ili evropskog plavog srca”, izjava je Sechresta na koju je podsjetio poznati glumac i borac za zaštitu okoliša.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder
Podsjetimo da je Vlada FBiH 26. novembra donijela odluku da, počevši od 2021. godine, više neće pružati subvencije koje podržavaju izgradnju malih hidroelektrana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.