Najnovije vijestiReportaže

Priča o legendarnom Tešnjaku Nerminu Piknjaču Piketu, postao je pravi kolekcionar medalja sa sportskih takmičenja!

Na proteklom prvenstvu Federacije BiH u sportskom ribolovu ekipa SRD “Jelah Tešanj” osvojilo je prvo mjesto, a Nermin Piknjač Pike u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je drugo mjesto, i tako je dopunio svoju bogatu kolekciju medalja i doprinio ekipnom osvajanju prvog mjesta

Nermin je sigurno najtrofejniji sportista Tešnja svih vremena kada se uzmu nivo takmičenja na kome su osvojene medalje.

Piše: Husein Galijašević/Tešanjski dnevnik

Međutim njegova sportska karijera nije bila samo u ribolovu ribolovu, on je bio uspješan sportista kao rukometaš i strijelac, a bio je i aktivan izviđač.

Rođen je 1958. godine u Srebrenici od oca Rifata i majke Nevzete rođene Alićehajić. U Tešnju je završio osnovnu školu OŠ Huso Hodžić, zatim gimnaziju Musa Ćazim Ćatić. Farmaceutski fakultet završio je u Sarajevu. Prvo zaposlenje ima u Narodnoj apoteci Tešanj (poslije rata Tefarm) 1983. godine gdje radi do 1998. godine. Suosnivač je privatne apoteke Medifarm u kojoj je i danas zapolen.

Pod uticajem Avde Hadžiahmetovića i Momana Topreka, postao je član Odreda izviđača Huso Hodžić već od šeste godine. Kaže da je tada prvu put osjetio, a i danas osjeća šta znači kolektivan rad u društvenim i sportskim organizacijama. Prisjeća se tadašnjih izviđača od kojih je učio i sa kojima je bio na brojnim takmičenjima:Irfan Ljevaković, Senad Balić, Rešad Galijašević, Muharem Berberović, Muris Jabandžić i dr. Bili su prvaci BiH, a na prvenstvu Jugoslavije u Ohridu zauzeli su peto mjesto. Aktivnost u izviđačima trajala je do početka proteklog rata.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Streljaštvo je bio sport koji ga je osvojio zahvaljujući Smailu Ferizbegovići i strijelcima:Izudinu Handžiću Ćiri, Atifu Terziću, Fuadu Korajliću, Muharemu Rakiću, Enesu Hadžihasiću i dr. Gađao je vazdušnom i malokalibarskom puškom kao pionir od 1972. godine. U takmičarskuu ekipu ušao je 1977. godine i učestvuje na općinskim regionalnim i republičkom kup takmičenju. Bio je certificirani streljački sudija i trener.

Pike sa pobjedničkim postolju kao najuspješniji takmičar na svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj. Lijevo drugoplasirani Alen Skothon (Engleska), desno treće plasirani Pikelj (Slovenija)

Rukometnu karijeru započeo je 1972. godine kao gimnazijalac zahvaljujući nastavniku fizičkog vaspitanja Mugdimu Kadiću. Bila je to generacija u kojoj su igrali:Avdo Ajanović, Mirsad Hadžiedhemović, Nermin Hundur, Šemsudin Mandžukić, Nedžad Kahrimanović Čez, Jasmin Hotić i dr. Igrao je i sa starijim igračima:Fehim Adžamija Adeš, Salih Livnjak Meša, Edhem Ajanović, Sead Livnjak, Amil Ahmetagić i dr. Klub se u početku zvao Srednjoškolac, a kasnije Bosna TS. Bio je član ekipe koja je ušla u Republičku ligu BiH, što je bio izvanredan uspjeh.

Ribariti je počeo sa deset godina sa rođakom VedomAlićehajićem, kasnije sa Mehom Bajraktarevićem do kraja rata kada se učlanjuje SRD “Jelah Tešanj”, učetvuje na klubskom takmičenju i stiče pravo za takmičenje na kantonalnom takmičenju u Zenici 1977. godine. Pojavljuje se želja da se više nauči u ovom sportu. Ribari nisu skloni prenošenju znanja i iskustva. Nastupajući na takmičenjima “krao je znanje” od vrhunskih autoriteta BiH i svijeta.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH za mlađe kategorije u disciplini lov ribe udicom na plovak

Jedan od njih je bio Alen Skothon višestruki prvak svijeta, koji nije bio tako škrt u prenošenju znanja.

Nermin je vlasnik velikog broja osvojenih trofeja:

Najbolji takmičar svjetskog prvenstva u Hrvatskoj

Medalja ekipnog svjetskog prvaka u ribolovu

Dva puta prvak BiH

Deset puta je osvajao medalje kao drugi ili treći.

Dvanaest puta se kvalifikao u 6 najboljih u BiH stičući reprezentativni status nastupajući u Portugalu, Španiji (2x), Francuska (2x), Madžarska, Italija (2x), Srbija, Hrvatska, Slovenija i Bugarska.

Član reprezentacije koja je osvojila najbolji plasman na svjetskim prvenstvima (sedmo mjesto).

Danas je rangiran na 49 mjesto u svijetu.

Sve uspjehe ostvario je kao član SRD “Jelah Tešanj” koja je deset puta osvajala državno prvenstvo i osvojila svjetsko prvenstvo. Bio je član reprezentacije koja je osvojila 4. i 6. mjesto u svijetu održanom u BiH i Slovačkoj i najbolji takmičar svjetskog prvenstva održanog u Hrvatskoj.

Uspjesi naših takmičara su izvanredni kada se uzme u obzir da je ekipa nastupila na prvenstvu sa budžetom od 5.000 €, a recimo drugoplasirani Englezi su imali 6 puta veći.

Prije dvije godine Nermin Piknjač Pike proglašen je sportistom godine Općine Tešanj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.