Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

U Konjicu pomor ribe u Neretvi, nadležne službe istražuju šta se dogodilo

U Konjicu se sve nadležne službe na nogama zbog velikog pomora ribe koji se dogodio na plažama Tečija, Stari pazar, u Kazanu, ispod Stare kamene ćuprije i nizvodno lijevom i desnom obalom niz rijeku Neretvu ukazujući na ekološku katastrofu.

Predsjednik Organizacije sportskih ribolovaca Konjic Hrabren Kapić za Klix.ba kaže kako su se mrtve ribe u Neretvi počele pojavljivati jučer i da je u pitanju trovanje, a sumnja se kako je razlog tome onečišćenje, odnosno puštanje kiselina iz bivših fabrika UNIS-a koje je zabilježeno 20. jula i prijavljeno svim nadležnim službama koje koje istražuju ovaj slučaj.

Tvrdi kako se jučer kroz grad Konjic počeo širiti neugodan miris mrtvih riba što je izazvalo zabrinutost svih građana, a smatra da su ribe otrovane onečišćenje iz navedene fabrike.

“Obavijestili smo sve nadležne službe na opštinskom kantonalnom i federalnom nivou. Jučer je i policija izašla na teren zajedno sa sanitarnom inspekcijom. Uklonili su mrtve ribe i sačini zapisnik, a Agencija za vodno područje je uzorke posla na analizu. Danas je na terenu bila i Federalna vodna inspekcija i uzimala uzorke, te vršila nadzor nad objektom u fabrikama na koje su sumnjali i sve smo poduzeli šta je bilo moguće sa naše strani kako bi se slučaj rasvjetlio“, kazao je Kapić.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Organizacije sportskih ribolovaca Konjic će, kako je kazao nakon prikupljenih svih informacija i podataka podnijeti krivične prijave protiv svih odgovornih lica iz bivšeg kruga fabrika UNIS i službenih lica i institucija koje nisu postupali u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima.

Obavljanje ribolova u Posebnom ribolovnom reviru Konjic je do daljnjeg zabranjeno, a nadležne službe će bez sumnje uraditi i anazilu posljedica koje će ovaj slučaj ostaviti na kompletan biljni,i životinjski svijet u Neretvi kao i na stanovništvo toga kraja.

Podsjetimo da se pomor riba u Neretvi nerijetko događa zbog nesavjesnog ponašanja pojedinaca , na što ekolozi i biolozi neprestano ukazuju i da su se vodile istrage u višena vrata na jugu naše zemlje, ali po informacijam u javnosti, još nikad nije niko pred licem pravde odgovarao za to.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.