EkologijaNajnovije vijesti

Održan okrugli sto ‘Zaštitimo vodotok rijeka Bosne i Krivaje – stop nelegalnom vađenju šljunka’

„Potrebna je veća saradnja između nadležnih institucija, sa posebnim naglaskom na potrebu poboljšanja saradnje između inspekcija na različitim nivoima.“, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost neformalnih grupa građana “Spriječimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zavidovića i Žepča” i „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“, koje objavljujemo u cjelosti.

Neformalne grupe građana “Spriječimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zavidovića i Žepča” i „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ su u mjesecu kada se obilježava svjetski dan voda i međunarodni dan rijeka, u Žepču organizovale Okrugli sto pod nazivom „Zaštitimo vodotok rijeka Bosne i Krivaje – STOP nelegalnom vađenju šljunka“, kako bi o problemu nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka u slivu rijeke Bosne i načinima njegovog rješavanja razgovarali sa predstavnicima nadležnih institucija iz oblasti upravljanja vodotocima.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK, predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, predstavnici Kantonalne uprava za inspekcijske poslove ZDK, predstavnik općine Žepče, kao i veliki broj građana i aktivista. Pozivi su bili upućeni i predstavnicima lokalnih zajednica Zavidovići i Maglaj, koji se nisu odazvali.

Osnovni zaključak je da je potrebna veća saradnja između nadležnih institucija, sa posebnim naglaskom na potrebu poboljšanja saradnje između inspekcija na različitim nivoima. Pored toga, potrebno je da se lokalne samouprave više uključe u rješavanje ovog problema. U konačnici je zaključeno da je neophodno da se procedure dobijanja saglasnosti za čišćenje i proširenje korita pojednostave kako bi se smanjila eksploatacija šljunka izvan zakonskih okvira.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva ZDK je izrazio zadovoljstvo što se jedan ovakav projekat provodi i ponudio svoju podršku neformalnim grupama građana u daljim aktivnostima.

„Ja sam od nedavno na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i stojim na raspolaganju što god bude trebalo da poboljšamo zaštitu naših rijeka“, izjavio je Vinko Marić, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva ZDK.

Iz neformalne grupe građana naglašavaju kako i dalje ima nelegalne eksploatacije šljunka, ali da se situacija poboljšala u poslednje dvije godine na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona. Dodaju da bi, po njihovom mišljenju, Agencija za vodno područje rijeke Save mogla mnogo više da uradi da bi se konačno riješio ovaj dugogodišnji problem.

„Cilj ovog skupa je da zaštitimo naše rijeke i zaustavimo devastaciju obala. Ovih par godina koliko sam ja dio ove grupe zaista je bilo mnogo nelegalne eksploatacije šljunka. Sad je se to poprilično dovelo u red, ali ima toga još uvijek,“ istakla je Zumra Gušo, ispred neformalne grupe.

„Šteta je što se rijeka sjetimo samo na dan rijeka i da svijest kod ljudi postane takva da shvate da je to naše blago. Nažalost, žao nam je što nema ovdje onih koji eksploatišu šljunak, nisu zainteresovani da dođu“, dodao je, u ime grupe, Cvjetko Udovičić.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Podsjećamo, grupe se zalažu da uređenom, konkretno definisanom legislativom nadležne institucije daju saglasnost ili administrativne dozvole sa preciziranim količinama očišćenog materijala i eksploatisanog šljunka, čime se obezbjeđuje uređeno korito rijeke Bosne i rijeke Krivaje, što će dovesti do toga da su građani efikasnije zaštićeni od mogućih poplava, opasnosti za živote i materijalne štete.

Izvor: antikorupcija.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.