EkologijaNajnovije vijesti

Strategija zaštite životne sredine u FBiH

Evropski standardi o kvalitetu okoliša
Kompaniji Bosna S iz Sarajeva povjereno je da sačini strategiju zaštite životne sredine u Federaciji BiH, o čemu je u srijedu potpisala ugovor sa federalnim Ministarstvom okoliša i turizma. Dokument za koji će iz budžeta biti plaćeno 380.000 KM plus troškovi PDV 65.000 KM trebalo bi da bude izrađen u roku od godinu.
Stategija će obuhvatiti zaštitu zraka, prirode i upravljanja otpadom. Dio ovog dokumenta biće i strategija zaštite voda za čiju izradu je zaduženo ministarstvo zaduženo za taj privredni resurs.U izradi strategije zadate spomenutim ugovorom, kao jednog od važnih dokumenata na putu BiH ka priključenju Evropskoj uniji, biće angažovano
14 eksperata i 19 radnih grupa.
“Javnost ima mogućnost da se uključi u sve faze izrade i provođenja tog dokumenta”, kazala je federalna ministrica zaštite okoliša i turizma Katica Čerkez nakon potpisivanja ugovora.
U ime Bosna S ugovor je potpisao direktor Fethi Silajdžić, a o značaju predstojećeg posla i stepenu organizovanja države BiH u zaštiti životne sredine govorili su Mehmed Cero, pomoćnik ministra u nadležnom federalnom ministarstvu te Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku. Taj institut zajedno sa institutom IPSA iz Sarajeva u svemu će pružiti konsul-tantske usluge.
Tarik Kupusović je na molbu novinara da prokomentariše aktuelne informacije u vezi sa kvalitetom vode u Sarajevu kategorički ustvrdio da “vjeruje u izjave iz Sarajevskog vodovoda da je voda dobra”. Uz to je dodao su sve površinske vode koje dolaze u Sarajevsko polje zagađene.
H. ARIFAGIĆ – Oslobođenje

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.