EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Na obalama Miljacke sve više slobodnih ribolovaca

Miljacka_kanjon_12_09Ulovljena riba nije jestiva
Riba koju love u Miljacki je najlošijeg kvaliteta i nije preporučljiva za konzumiranje, tvrdi Hasan Džinić, načelnik Veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo.
Na obalama Miljacke, pogotovo na Skenderiji, sve je više Sarajlija koji love ribu i koriste je u ishrani. Riječ je o vrsti gaga i plisa koje nisu za konzumiranje.
“Gaga i plisa su najlošiji primjerci ribe, pogotovo zbog toga što žive u Miljacki. Male su i imaju puno kostiju. S obzirom da se ulovljena riba, zbog trenutne finansijske situacije Sarajlija, sve više koristi u ishrani, neophodno je izvršiti istraživanja o kvalitetu ove ribe”, objasnio je Džinić. Dodao je da konstantno konzumiranje ove ribe može izazvati stomačne tegobe.
“Pogotovo zbog toga što

se ova riba hrani u rijeci koja je mikrobiološki neispravna”, kazao je Džinić.
Abdulfetah Hadžić, šef Laboratorije za sanitarnu inspekciju Zavoda za javno zdravstvo KS, ističe kako je rijeka Miljacka zagađena fekalnim vodama.
“U sebi ima mnogo fekalnih voda koje se ispuštaju u naseljima Mošćanica i Pale. Čak nije preporučljivo ni kupanje u ovoj rijeci”, kazao je Hadžić.
Mugdib Pešto, sekretar Udruženja sportskih ribolovaca Sarajevo 1906., kaže da je slobodnih ribolovaca najviše na području Skenderije.
“Redovno ih viđamo i upozoravamo da ulovljena riba nije jestiva zbog sastava vode Miljacke. Osim gage i plise love se više jestive ribe vrste sapača i klin. Najbolje je da slobodni ribolovci pecaju ribu u području izletišta Kozija ćuprija. Riba je na ovom području mnogo čistija”, kazao je Pešto.
Š. IBRIĆ – Nezavisne

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.