EkologijaNajnovije vijesti

Četiri milijuna maraka za čistiju Neretvu

stari_most_09_09MOSTAR – Mostarska tvrtka Aluminij d.d. od jučer je jedina kompanija na području naše zemlje, ali i okruženja koja ima ugrađeno moderno postrojenje za pročišćavanje sanitarnih i otpadnih voda. Čelnici ove kompanije u društvu s predstavnicima ekoloških udruga, ali i udruga sportskih ribolovaca na skromnoj manifestaciji su u pogon pustili postrojenje tipa Bio disk modul koje spada u najmodernija tehnička ostvarenja iz oblasti zaštite okoliša. Veličina i značaj ovog projekta su, prema riječima generalnog direktora Aluminija d.d. mr. Mije Brajkovića, u tome što je kolektor ugrađen samo voljom i željom menadžmenta i radnika kompanije jer ih na to nije prisiljavao nikakav zakonski ili neki drugi akt.

Europski standardi
U cjelokupan projekt ugradnje kolektora i pročišćivača uložena su više odčetiri milijuna maraka, a njegovim puštanjem u funkciju u rijeku Neretvu će biti ispuštane apsolutno prečišćene fekalije, sanitarne i otpadne vode čime će Aluminij nastaviti davati svoj doprinos očuvanju same rijeke, ali i cjelokupnog okoliša na donjem toku rijeke i stanovništva koje živi uz nju. «Čast mi je nazočiti otvaranju najmodernijeg pročišćivača na području Bosne i Hercegovine ali i šire, posebice na tržištu. Za mene kao biologa ovo cijelo područje je jedna velika ekološka cjelina i imat će veliki značaj ne samo za dvije zemlje koje graniče, nego i za ekološku cjelinu delte Neretve. Ovakvim radom i zalaganjem za ekologiju te ugradnjom ovog pročišćivača Aluminij je otvorio sebi vrata EU-a i ne treba se bojati hoće li moći ispuniti europske standarde jer je to već učinio», kazala je dr. Višnja Bukvić.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Aluminij kao uzor
Značaj ovog pročišćivača za cjelokupnu floru i faunu rijeke Neretve, ali i cjelokupnu ekologiju, prepoznali su i predstavnici ekoloških udruga s područja Hercegovine koji su s radošću primili vijest o ugradnji ovog kolektora i nazočili njegovu otvaranju. «Sportski ribolovci naše zemlje kojih u ovom trenutku ima oko 40.000 pozdravljaju ovaj potez Aluminija d.d. Mostar i drago nam je da smo u prilici vidjeti jedan ovakav kolektor koji će doprinijeti ekološkoj situaciji u cijeloj regiji, a posebice u rijeci Neretvi. Slobodno smijem reći kako je Aluminij nositelj cjelokupnog očuvanja i zaštite okoliša i treba da bude uzor svim drugim kompanijama na području naše zemlje kako treba surađivati s prirodom», kazao je Nikola Puce, predsjednik Saveza sportskih ribolovaca BiH.

Esmir Milavić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.