Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Ribari dižu ruke od svega

MOSTAR – Članovi Udruge sportskih ribolovaca “Neretva” iz Mostara već duže vode porazne bitke s krivolovcima kojih je svakoga dana sve više. Članovi ove udruge obratili su se našoj redakciji kako bi na neki način upozorili javnost da ako se nešto ne poduzme, prepuštaju Neretvu krivolovcima. Naime, prema riječima Željka Zovke, člana Upravnog odbora, ovdje se radi o uvezanom kriminalu u kojem, kako je istaknuo, osim krivolovaca sudjeluje i inspekcija i policija.
U organizirani kriminal uključeni inspekcija i policija
“Problem s kojim se već duže borimo je nedostatak ribe za koji je kriv organizirani kriminal. Previše nam ribe ubijaju mrežama i agregatima, također smo vidjeli i ronioce koji, navodno, pođu u potragu za nekim od utopljenika, a sa sobom nose
puške, valjda da puškom traže pa onda k'o slučajno ubiju ribu od osam kilograma tražeći mrtvaca”, rekao je Zovko. Također je dodao da je suštinski problem u tome što ni inspekcija ne radi svoj posao. “Kad zovnemo inspekciju, automatski ta inspekcija upozorava restorane da sklone ribu jer se u restoranima javno prodaje mekousna pastrva iz Neretve, a kako ta riba dospijeva u restorane, znamo i mi i policija i inspekcija. Da bi se riba našla u restoranu, mora imati papir kojim se dokazuje ime kupca, a znamo da pojedini restorani te potvrde nemaju”, naglasio je Zovko. Ribari se žale da građani nisu svjesni situacije jer je mekousna pastrva endemska vrsta ribe te se ne može proizvesti ni na kakav drugi način nego prirodnim razmnožavanjem, koje je zbog sve većeg krivolova nemoguće. “Čak smo dobili izvješće od inspekcije da te ribe nema u restoranima, da su oni izvršili kontrolu. Međutim, isti taj dan kada smo dobili takvo rješenje od njih, bio sam u tim restoranima i vidio tu ribu na jelovnicima”, kazao je Vjekoslav Arapović, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca “Neretva” iz Mostara.

Pročitajte i:   SRK Visoko: Održano udruženjsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Inspekcija reagirala

Prema riječima voditelja Službe za javni red i sigurnost Ibrahima Šehića, inspekciji su poznati problemi koje ističu članovi Udruge sportskih ribolovaca “Neretva” iz Mostara, te da je inspekcija na njihov zahtjev obavila pregled restorana kako bi se utvrdilo podrijetlo nabavljene ribe, odnosno potječe li riba koja se nalazi u restoranima iz registriranih ribogojilišta koja su pod stalnim veterinarskim nadzorom, kao i posjedovanje i prodaja zaštićene vrste mekousne pastrve. Iz inspekcije dalje tvrde da su prilikom obilaska restorana vlasnici predočili svu dokumentaciju o podrijetlu kupljene ribe te da se ista nabavlja od ovlaštenih dobavljača, kao i iz registriranih ribogojilišta, što je i službeno zabilježeno. Također je tim putem skrenuta pozornost vlasnicima restorana da se i ubuduće pastrva nabavlja na isti način, te da će se u suprotnom poduzeti zakonske mjere. “Želimo vam naglasiti da se eventualno nezakonito izlovljavanje ipak treba spriječiti na samom mjestu ribolova gdje su i kaznene odredbe zakonski regulirane. Ugrožavanje ribljeg fonda, kao i izlovljavanje endemskih vrsta je kazneno djelo, te se sukladno tome treba i postupati”, zaključio je Šehić.
Iz MUP-a HNŽ-a smo dobili informaciju da njima nije poznat ovaj slučaj. “Osobno nisam upoznata s ovim slučajem, i koliko mi je poznato, u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih prijava o krivolovu”, kazala je glasnogovornica MUP-a HNŽ-a Lejla Trivun
Piše: Marija Medić – Dnevni list

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.