Iz svijetaNajnovije vijesti

Ribnjak “Ečka”

Danas je stigao mail ovakvog sadrzaja: “Na  www.ribnjakecka.com možete saznati sve o nama”
Da ovde prenesemo makar nešto što bi moglo biti interesantno našim udruženjima koja poribljavaju vode ciprinidima, a koje uzgajaju na ovom ribnjaku.
Organizovana proizvodnja ribe na Ribarskom Gazdinstvu  «Ečka« datira još iz 1891. godine. Tada se riba gajila na Belom jezeru, a lovljeno je oko 140 t. Tridesetih godina prošlog veka, proizvodni kapaciteti se značajno proširuju građenjem jezera Koča, Mika, Joca i nekoliko manjih jezera.
Danas se proizvodnja ribe odvija na oko 1330 ha vodene površine. Na 33 jezera, godišnje se ukupno proizvode preko 1600 tona prvenstveno šaranske ribe, od čega preko 1000 tona konzumne. Šaran se gaji najviše, dok su amur, tolstolobik, smuđ i som zastupljeni oko 10 %.
Ribnjak je naročito poznat po takozvanom «ečanskom šaranu»,  krupnom ribom izuzetnog kvaliteta koja je svojevrstan brend u ribarstvu i koja je veoma tražen i cenjen na tržištu Srbije.
Ribnjak se snabdeva vodom iz reke Tise dok se za ishranu najviše koriste
domaće žitarice: kukuruz, pšenica i ječam. Godišnja potrošnja svih vrsta hraniva iznosi oko 3.500 tona.
Osim ribnjaka u Lukinom Selu kraj Ečke, u sastavu Gazdinstva se nalaze i tri ribnjaka: u Melencima, Srpskom Itebeju i Čenti gde se proizvodi značajna količina mlađi. Za zimski smeštaj konzumne ribe koriste se zimovnici kapaciteta oko 500 tona. U proizvodnji ribe učestvuje 110 ribara, čuvara, ribarskih majstora, tehničara i inžinjera. Pored ribe, ponosni smo na stogodišnje iskustvo i tradiciju  proizvodnje ribarskih mreža i drugog alata za lov ribe.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.