Najnovije vijesti

U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

DODATAK ADMINISTRATORA: VJEROVATNO JE OVO JEDAN OD RAZLOGA ZAŠTO SU NESTALI SVI KLIJENOVI IZ MILJACKE NIZVODNO OD VILSONOVOG SETALISTA KOJEM JE PRETHODNIH GODINA U OVO VRIJEME ZAPOČINJAO MRIJEST

U jutarnjim satima u subotu, portalu Klix.ba javili su se zabrinuti građani koji su primijetili ispuštanje sumnjive tečnosti u korito rijeke Miljacke na Vilsonovom šetalištu.

Tečnost je ispuštena iz jedne od odvodnih cijevi i sive je boje, a odmah po ispuštanju je promijenila i boju rijeke u području gdje je ispušteno.

Nije poznato o kakvoj materiji se radi, a iz Kantonalne inspekcije se do sada nisu oglašavali.
Onečišćenja rijeka nisu rijetka pojava u Bosni i Hercegovini, a više detalja o ovom slučaju će vjerovatno biti poznato u narednim danima.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za Klix.ba su se izjasnili povodom ispuštanje otpadnih voda u MIljacku, te naveli kako se na predmetnoj lokaciji u Miljacku ulijeva Pofalićki potok u kojem su brojni nelegalni ispusti.

“Vezano za prijavu ispuštanja otpadnih voda kod hotela Novotel, koja je i ranije bila predmetom rješavanja kantonalnog vodnog inspektora, obavještavamo vas da se na predmetnoj lokaciji u Miljacku uliva ucijevljeni Pofalićki potok u kojem su brojni nelegalni ispusti fekalnih i oborinskih voda naselja kroz koja isti protiče. Kako se radi o podzemnim instalacijama na širokom gradskom, gusto naseljenom području, Inspekcija ne raspolaže alatima u svrhu detektovanja tih nelegalnih ispusta u površinske vode”, navode iz Inspekcije.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Ističu, da je potrebno naglasiti da u vodno dobro rijeke Miljacke na području Kantona postoji više desetina ispusta, što ucijevljenih pritoka, što oborinskih voda i tzv. kanalizacionih preliva i svaki od njih unosi velike količine neprečišćenih fekalnih voda u Miljacku. Javnost, nažalost, uglavnom reaguje kada su ta onečišćenja neobično obojena.
“Kako je shodno odredbama Zakona o vodama održavanje regulisanih i ucijevljenih vodotoka u nadležnosti Grada Sarajeva isti su uradili projekte saniranja nekoliko pritoka Miljacke i na tom se nažalost zaustavili, jer nisu naišli na razumijevanje i saradnju od strane drugih aktera koji bi trebali biti uključeni u proces saniranja kanalizacione mreže”, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.
Ističu da prilikom podzemnog snimanja ucijevljenog Ramića potoka identificirano je, i u izvještaju navedeno, više stotina raznih ispusta na dužini od početka ucjevljenja do ušća, cca 2000 metara.
“Takvo rješavanje ovog problema zahtjeva angažman šire zajednice i više nivoa vlasti. Detaljne informacije o svemu navedenom kantonalni vodni inspektor je više puta dostavljao resornom ministarstvu. Također, ove informacije su navedene i u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH o stanju površinskih voda”, navode.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.