Iz svijetaNajnovije vijesti

Ribe sa antifrizom

Naučnici koji se bave proučavanjem riba zovu se ihtiolozi. Tek nedavo su otkrili tajnu prirodnog antifriza. Proteini koji sprečavaju smrzavanje nastaju u stomaku ribe i ne dozvoljavaju da se riba rashladi kad se hranom u tijelo unese i hladnu, punu ledenih kristalčića. Da nema ovih proteina, riba bi se “smrznula iznutra” – od stomaka prema koži! Na Antarktiku žive čudesne ribe. Uprkos tome što žive u ledenoj vodi, čija temperatura pada i do minus 1,9 stepeni Celzijusa, nijedna od njih se još nije smrzla. Većina od 120 vrsta antarktičkih riba preživljava niske temperature zahvaljujući
glikoproteinima u svojoj krvi koji se ponašaju kao antifriz.
Drugi stanovnici antarktičkih voda, poznatiji pod imenom ledene ribe, nemaju crvena krvna zrnca, pa im je krv potpuno bijela. Gustina takve krvi je mnogo manja od obične krvi, pa ribe troše manje energije i ne mogu pretjerano da se rashlade.
Antarktičke crvenperke također imaju prirodnu odbranu od smrzavanja – u njihovoj krvi postoji posebna bjelančevina koja djeluje kao antifriz i održava krv u tečnom stanju.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.