EkologijaNajnovije vijesti

Pokušaj izgradnje mini elektroobjekata u Prozor/Rami – Hidroelektrana stresa

U Dugama mještani žive od poljoprivrede i ne žele ni da čuju o gradnji mini hidroelektrane koja bi im uništila i dva prelijepa vodopada
Načelnik općine Prozor/Rama Jozo Vukoja u toku prošle i na početku ove godine potpisao je pet ugovora o dodjeli koncesije za izgradnju mini hidroelektrana na rijekama Dušćica, Zagradačka rijeka, Crima, Blažinka i Rika. Potpisivanjem ugovora sa firmom Eco-Energi d.o.o. Kupres o dodjeli koncesije za izgradnju mini hidroelektrane na rijeci Dušćici ponovo je aktueliziran problem mještana sela Duge, gdje stanovnici žive od poljoprivrede, pa je voda jedan od uslova za obavljanje ove djelatnosti.Pored toga, u Dugama se nalaze i dva vodopada visine preko 20 metara i nekoliko manjih slapova od dva do šest metara. Od 1958. godine, rješenjem 08-29971-58, koje je izdao Zemaljski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti, lokalitet oko vodopada i selo Duge su stavljeni pod zaštitu države kao prirodna rijetkost i objekat značajan za turizam. Izgradnjom mini hidroelektrane ove prirodne rijetkosti bile bi u potpunosti uništene.
Drago Lukenda, jedan od suvlasnika spomenute firme, projekt izgradnje hidroelektrane pokrenuo je još 1989. godine kada je dobio potrebnu saglasnost tadašnje općine Prozor. Realizaciju plana prekinuo je rat, a ponovo je nastavljena 1996. godine. Već tada je naišao na otpor mještana koji su se tek počeli vraćati u svoje obnovljene domove.
Tada su se mještani svim silama borili da zaustave izgradnju ovog objekta i žalili domaćim i stranim institucijama. Akti kojima se pokušala odobriti gradnja mini hidroelektrane odlukom Doma za ljudska prava i rješenjem Kantonalnog ministarstva prostornog uređenje, koje je potvrđeno presudom Kantonalnog suda, proglašeni su nezakonitim i stavljeni van snage.
Prije utvrđivanja prijedloga za dodjelu koncesija Esad Dželilović, ministar građenja prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona, upozorio je općinu Prozor-Rama da ovo mjesto izuzme od prijedloga za dodjelu koncesija za izgradnju mini hidroelektrana do utvrđivanja pravnog nasljednika – Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Međutim, u općini su se oglušili na ovo upozorenje.
“Po tom zakonu nigdje nije preduslov da koncesionar mora imati saglasnost mještana. Dokumentaciju koja je po zakonu potrebna Lukenda je nama dostavio. Kad on bude tražio građevinsku, okolišnu i druge dozvole, uz ostalo, biće potrebna i saglasnost mještana. Mi mu dajemo samo vodu i ovo je kap u moru od dozvola koje mora dobiti i od kantonalnih i federalnih institucija. To je njegov svjestan rizik kojim je ušao u ovaj posao i morao je znati šta ga čeka”, kazao je Simun Novaković, šef Službe za društvene djelatnosti u općini Prozor-Rama.
Dopis ministarstvu
Odmah nakon što su saznali da je potpisan ugovor za dodjelu koncesije, mještani sela Duge su uputili dopis Ministarstvu prostornog uređenja i okoliša HNK i pozvali ga da reaguje, te ih upozorili šta bi izgradnja ovog objekta značila za ovo mjesto i općinu. Ovaj dopis je potpisalo 47 mještana Duga.
Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša je 21. marta donijelo rješenje o odbijanju obnove postupka kojim je proglašen ništavnim akt Odjela za prostorno uredjenje graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove općine Prozor/Rama iz 1996. godine, uvjerenje o uvjetima uređenja prostora (urbanistička saglasnost).
A. BRKIĆ – Oslobođenje

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BIH u lovu ribe udicom na plovak za kategoriju invalida, master veterana i veterana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.