Doživljaj sa rijeke Sane

Click to view full size imagePoznato je da je Una ljepotica i puna ribe da je Sanica poznata po krupnim lipljenima, a je li neko od vas lovio na Sani?
Ja sam oduševljen rijekom Sanom jer je raznolika, sa puno brzaka, plićaka, dubokih virova i svega što ribolovačko srce poželi. Redovan sam gost u Sanskom Mostu gdje sam stekao veliki broj prijatelja bez kojih bi moj ribolov bio manje uspiješan. Kroz moju ribolovnu karijeru prošao sam puno kilometara loveći svugdje gdje sam mislio da mladice ima.Od Sanskog Mosta sam udaljen oko 600 kilometara, ali me to ne ometa da više puta godišnje posjetim ovaj grad i rijeku Sanu.Kao i uvijek prijatelji me dočekaše i primih friške informacije sa vode.
Odmah pada odluka gdje će se loviti, jer plovkarošima na tim terenima krupna mladica skida škobalje kidajući tanke podveze.
Naoštrio sam se i ne mogu čekati jutra, ali mi ništa drugo ne preostaje jer sam pozvan na malu zakusku i šljivovicu koju nisam mogao odbiti.Do ponoći smo
prepričavali priče o krupnim mladicama o dozivljajima sa voda i oštrili se za zoru.
Više puta se može čuti od kolega ribolovaca da u Sani nema mladice. Ne znam na osnovu čega to zaključuju i odakle im takva konstatacija. Moje mišljenje je da rijeka Sana ima zavidnu populaciju mladice, nije bogata kao rijeka Una, ali ipak je ima dovoljno da vrijedi u njoj pokušati nadmudrivati se sa njom.
Kao manja, bistra rijeka, Sana je prilično izazovna za ribolov, jer ribolovac je lako uočljiv i mora biti tih ako želi doći do lijepe mladice.
U 04:00h, Bifi i ja smo bili na vodi. Bacanje je počelo. Ja sam bacao cof,  pa zatim silikonce dok je Bifi bacao voblere. Sve je bilo uzalud, mladica nije bila na lovu. Bifi je koristio manje modele voblera tako da je dobio jednog krupnog klena a zatim i jednu potočnu pastrmku.Oko 08:00h smo odlučili da prekinemo ribolov.Odvezli smo se u ribolovački klub  «Sana» da tamo popijemo kahvu i progovorimo sa kolegama.Dogovorili smo poslijepodnevni ponovni susret na vodi i otišli malo da odspavamo.
Bild_011.jpgOko 18:00h smo bili na vodi, ovaj put u društvu profesora i Sibija, tako da smo sada bili četvorka. Sibi nam je predložio jedno mjesto koje se zove Krečane, ali prije svega da malo šta bacimo na roštilj, jer u ribu se ne ide gladan.Taktički smo razradili plan – prije 21:30h nema potrebe pocinjati sa lovom. Tako je i bilo.
Ja kao gost zabacujem prvi i to silikonac dužine 23 centimetra u boji potočne pastrmke, ali se ništa ne desi. Sibi predlaže pauzu 15 minuta i da nakon pauze nastavim sa bacanjem silikonca. Malo mi teško pada ta taktika, ali znam da je ispravna pa i prihvatam.Ribolov je dozvoljen do 23:00h tako da je ostalo još malo vremena.Nastavio sam sa bacanjem silikonca, ali uzaludno, jer se ništa nije dešavalo. Oko 22:30h se toliko smračilo da se prst pred okom nije mogao vidjeti.Skontao sam – ovo je momenat za blinker.
Koncentrisano zabacujem s desna na lijevo.Prvi zabačaj i blinker mi se u letu prevrnu i zapetlja, tako da sam ga brzo izvukao i ponovio.Drugi pa treći zabačaj i nista.Četvrti zabačaj i to je to.Riba je uzela, jedna pa druga kontra i borba počinje.
Bild_009.jpgZnao sam da je riba dobra jer se jako otimala.U jednom momentu je to otimanje bilo jos jače i pomislih: «Evo ovo je prava, sigurno 20kg!». Noge su mi drhtale od uzbudjenja, ali nisam progovarao. Kroz glavu mi prolaze misli samo kako da je na suhom vidim.Nisam je silio ali ubrzo se nasukala u plićak pred mojim nogama. Iznenadio sam se, riba je bila manja nego sam očekivao.U toku borbe riba se okrenula više puta oko svoje ose i umrsila se po sredini tijela. To je bilo objašnjenje za moju pogrešnu procjenu, njen otpor je bio neuobičajeno veliki za njenu veličinu jer sam je bočno vukao kroz vodu.
Malo razočaran jer nije 20kg ali srećan jer sam ponovo imao uspjeha na Sani.Otkačio sam joj golemi blinker sa kojeg nikada nebi spala jer je bio čvrsto zaboden u čeljust ribe.Odmah smo odradili par fotografija i bez vaganja i mjerenja pustio sam ribu u vodu.Ljepotica otpliva u svoj svijet.Stari dobri blinker je ponovo odradio posao.
Oni koji tvrde da u Sani mladice nema varaju se, jer moje dvije ovogodišnje i jedna Bifijeva sigurno su još uvijek u vodi.
Puštajte ribe i bit ćete nagradjeni.
Bistro vam bilo!

Pročitajte i:   Predstavnici NVO iz Sokoca učestvovali u radionici 'Odbranimo naše rijeke' u Mrkonjić Gradu

Salčinović Amir – “Mladica”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.