EkologijaNajnovije vijesti

VODOTOCI – Hidrološki poremećaji ili HE Peć Mlini prijete Trebižatu

Gornji Trebižat poput Jordana
Niti prve obilnije jesenske kiše nisu mogle udahnuti život gornjem toku rijeke Trebižat, od Peći Mlina do Klobuka. Vode u koritu jednostavno nema, pa rijeka u klobučkom zaseoku Dabranja podsjćaa na usahnuli potočić preko kojega se može prelaziti da se obuća i ne smoči!
Nema dotoka!
Na tome dijelu toka Trebižat podsjeća na rijeku Jordan iz tv-putopisa. I dok su oko Jordana, kojem vodu oduzima poljoprivreda, vodeni vea brojni ratovi, Trebižat obavija ‘zavjera’ šutnje. Šute ekolozi i raznorazne nevladine organizacije, a šute i u ovom slučaju najpozvanije županijske vlasti. I dok glavnina upire u HE Peć Mlini za drugu ekološku katastrofu petoimene, a po nekima i sedmoimene rijeke, direktor hidroelektrane Živko Mikulić odlučan je:

 prava istina. Ni u hidroelektranu – ističe direktor Mikulić i objašnjava daje to posljedica hidrološki nepovoljnih godina.
– Ranije nikakvih problema nije bilo, navodno oni vodu zadržavaju zbog centrale, u Peći. Njima voda triba, a ne pitaju oni nikoga. Srića je što se zemlja ne radi kako se nekada radila, a da se radi ovi što zaustavljaju vodu, točno bi ‘kočili’. U mom viku dva puta je Rika prisušivala, potpuno, jednom prije nekoliko godina, a drugi put davno, kad sam bio mladi – objašnjava Jozo Jokan Međugorac.
Dragica Međugorac, rođena i udana u Dabrnju, tvrdi:
Sadili smo duvan…
– Ja što znam, svake godine je bilo koliko-toliko vode, a sad nema nikako. Neće da puste. Što je uzrok, ne znam. Mi ovdje imamo vodu, doveli smo je na svaku parcelu, srića što se ne radi. Sadili smo ‘paradajiz’, paprike, kukuruz, duvan…, sad da se radi bilo bi uzalud. Litos moji došli iz Zagreba, sin i njegova obitelj, nisu se imali gdje okupat, išli na more. Ne mogu se kupat, a došli zbog toga! Je li uzrok učestalog umiranja Trebižata u gornjem toku suša ili centrala službeno se nitko do sada nije očitovao. Jedno je sigurno – pritužbe na račun hidroelektrane učestale su, zbog velikog variranja vodostaja u ljetnom razdoblju.
MOĆNI KLOKUN
Rijeka Trebižat trenutaeno živi od vrela Klokun u Klobuku. Treće po izdašnosti vrelo u BiH, oko 5.000 litara(!) u sekundi, “hrani” rijeku, a pomažu mu Sedra, Vrioštica, Studeneica, te brojna vrela oko rijeke. Da Klokuna nije Trebižat bi zamro, a i na njemu je planirana gradnja hidroelektrane. Nakon dosadašnjih iskustava s HE Peć Mlini cijeli plan postaje utopija. Inače, dio javnosti tvrdi da su pri gradnji hidroelektrane iskopavanjima poremećeni podzemni tokovi pa vode idu novim putovima, ali ne i u Trebižat.
DUŠAN MUSA – Večernji list

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.